Expert rus: Putin a jucat ultima carte și a pierdut. Înfrângerea este inevitabilă
Într-un interviu acordat onet.pl, opozantul și jurnalistul rus Andrei Piontkovsky a explicat de ce Rusia a pierdut deja războiul, cum va fi îndepărtat Putin de la putere și ce a determinat Federația Rusă să-și schimbe retorica cu privire la utilizarea armelor nucleare.
Onet.pl: Cum apreciați bombardamentul masiv repetat al Ucrainei și seria de acțiuni destul de nebunești ale Federației Ruse în ultima vreme: mobilizare, referendumuri? Este aceasta o reacție la aruncarea în aer a Podului Crimeei, o altă escaladare, o încercare disperată de a inversa soarta războiului?
Andrey Piontkovsky: Este o încercare de a inversa soarta războiului. Și ați spus pe bună dreptate că a fost o serie întreagă de acțiuni fără sens și sinucigașe. A început în septembrie, după ce Putin s-a întors de la summitul de la Samarkand, unde a suferit un mare șoc psihic. A venit acolo teoretic la aliați. Amintiți-vă de piesa favorită a propagandei rusești: ”cea mai mare parte a umanității ne susține”. Cum au calculat ei această majoritate? Un miliard și jumătate de chinezi, un miliard și jumătate de indieni. Și așa au primit cea mai mare parte din umanitate. Și aici Putin s-a întâlnit cu o reacție foarte rece din partea președintelui RPC, Xi Jinping, și a prim-ministrului indian Narendra Modi (…). A fost un mare șoc pentru Putin. Iar la întoarcere, și-a schimbat radical politica.
Onet.pl: Cum?
A.P.: Înainte de acest summit, linia sa principală era reprezentată de încercările de încetare a focului, de a opri ofensiva armatei ucrainene, de a suspenda furnizarea de arme către Occident și de a evita astfel înfrângerea. Și la întoarcere, el a schimbat complet această politică. În primul rând , el a anunţat mobilizarea . Apoi, anexarea a încă două regiuni ale Ucrainei, deși nu au avut nicio intenție de a organiza referendumuri înainte. Plus încă o serie de amenințări legate de folosirea armelor nucleare. Un amănunt: două conducte Nord Stream au fost aruncate în aer. Aceasta este disperare. El înțelege că va pierde războiul. Pentru el, înfrângerea în război înseamnă o pierdere a puterii și a vieții, ca întotdeauna în astfel de structuri totalitare. Și a decis să ridice miza. Dar toate cărțile lui s-au dovedit a fi prea slabe.
Onet.pl: De ce credeți asta?
A.P.: Mobilizarea, pentru prima dată în 22 de ani de conducere, a provocat o criză socială: sute de mii de oameni fug. Și acesta este doar începutul: volantul acestei crize se va învârti mai repede. Amenințările cu utilizarea armelor nucleare au declanșat un răspuns fără precedent din partea Occidentului. Atât președintele american Joe Biden , consilierul său pentru securitate națională, Jake Sullivan, cât și secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, au vorbit cu toții la televiziunea americană. După cum a spus Sullivan, folosirea armelor nucleare ar fi un dezastru pentru Putin. Și Blinken a folosit o formulare diferită, subliniind că într-un astfel de scenariu, Rusia se va confrunta cu consecințe grave. De fapt, ei au avertizat că îl vor ucide personal și, de exemplu, vor distruge complet flota Mării Negre.in jumatate de oră. Iar aceste amenințări au lovit Moscova. De o săptămână, propagandiştii ruşi au spus că nu au intenţionat niciodată să folosească arme nucleare. Și că nu au nevoie de un atac nuclear dacă Ucraina poate fi retrasă în secolul al XVIII-lea cu arme convenționale, lovind infrastructura și logistica țării.
Apropo, nu sunt sigur dacă atacul de pe Podul Crimeei este opera serviciilor secrete ucrainene. Poate că aceasta este o provocare a Rusiei însăși pentru a provoca indignarea societății sale și a justifica pașii următori. Bombardarea Ucrainei nu este un răspuns la Podul Crimeei. Acesta este un răspuns la respingerea ascuțită a șantajului nuclear. Și Putin a decis să facă același rău Ucrainei fără a folosi arme nucleare. Dar a greșit din nou. El va fi pedepsit. În cel mai bun scenariu pentru Rusia, va exista „doar” o creștere bruscă a numărului de livrări de sisteme de apărare aeriană. Și repede, în zilele care au urmat, atacurile rușilor au devenit mai puțin intense. S-a dovedit că nu aveau suficiente arme pentru a schimba strategic situația. A fost ultima carte a lui Putin. Jocul lui strategic s-a terminat. Înfrângerea Rusiei este inevitabilă.
Onet.pl: Și care a fost ținta principală a bombardamentelor pe scară largă de luni? Daune aduse infrastructurii critice și logistice?
A.P.: Scopul principal a fost să provoace panică în Ucraina. Lovindu-l pe Zelensky, forțându-l să negocieze. Dar ucrainenii au devenit mai furioși și mai uniți. I-am subestimat pe ucrainenii din întreaga lume. S-a dovedit a fi o mare națiune care protejează astăzi Europa și lumea civilizată.
Onet.pl: Care ar putea fi următorul pas pentru Rusia?
A.P.: Acum Putin va trebui să facă față realității înfrângerii. Contraofensiva Ucrainei va continua în mod logic până la eliberarea Hersonului , care cred că ar trebui să aibă loc într-o lună.
Iată predicția mea: eliberarea Hersonului provoacă prăbușirea sistemului politic al Federației Ruse. Până la urmă, vedem deja conflicte în sistemul politic rus care arată că Putin nu mai deține controlul total asupra situației. Luarea Hersonului înapoi va fi o moarte politică pentru Putin. El va fi înlăturat de la putere.
Onet.pl: Dar cine va prelua puterea?
A.P.: Nenorociți mai pragmatici care urăsc și Ucraina. La urma urmei, nu sunt alții acolo. Nu este nevoie să trăiești într-o iluzie: nu există oameni mari care să construiască o nouă Rusie liberală. Dar acești noi nenorociți vor avea o altă sarcină – să păstreze puterea și proprietatea într-un stat care a fost învins. Și va fi făcut de un grup care îl va înlătura pe Putin. Ei vor spune Occidentului că nu mai există o amenințare nucleară și vor cere ajutor pentru a se salva și a încheia un tratat fără o capitulare complet jenantă. De exemplu, ei vor propune să se retragă pe linia anterioară invaziei pe scară largă. Și apoi în Rusia vor începe alte procese inevitabile. De exemplu, Ramzan Kadyrovel subliniază în fiecare afirmaţie că este şeful unui stat independent. După plecarea lui Putin, Cecenia își va declara independența. Și aceasta va fi următoarea etapă a marelui prăbușire al Federației Ruse.
Onet.pl: Cum vedeți implementarea scenariului de înlăturare a lui Putin? Eliminare fizică sau preluare blândă a puterii?
A.P.: Cred că va fi un scenariu soft. Vor spune că Putin este bolnav. Prin urmare, a delegat temporar puteri unui organism colectiv – Consiliul de Securitate. O săptămână mai târziu, se va dovedi că Putin are nevoie de tratament într-unul dintre centrele de medicină antică chineză. Oricum va dispărea în tăcere.
Onet.pl: Cine credeți că poate deveni următorul Putin?
A.P.: Nimeni nu se grăbește să devină succesorul. La urma urmei, moștenitorul trebuie să semneze predarea. Ei vor evita responsabilitatea pentru vălul corpului colectiv. Uite: când Putin a vorbit despre bombardarea pe scară largă a Ucrainei, nu a spus că el a fost cel care a luat decizia. El a spus că această decizie a fost luată de Ministerul Apărării în consultare cu Statul Major. Parcă avocații erau de acord. Totul este ca și cum Putin nu ar avea nimic de-a face cu crimele din ultimele zile. Totul e de la Ministerul Apărării și tocmai el a anunțat-o, ca un vestitor. După părerea mea, undeva în subconștientul lor, deja se întreabă puțin cum se vor explica la procesul criminalilor de război. Gândul la înfrângerea Rusiei a captat deja conștiința liderilor ruși. Și acum se întreabă cum să mențină puterea și proprietatea. Cum să le explice oamenilor că au început un război pierdut deja, dar ar trebui să rămână la putere? Înlăturarea blândă a lui Putin îi va ajuta. ”Putin a făcut greșeli în chestiunea ucraineană” și vor încerca să le repare.
Onet.pl: Am vorbit despre schimbarea retoricii Federației Ruse cu privire la armele nucleare. Ar putea exista o opțiune pentru un atac nuclear indirect, cum ar fi o lovitură pentru o centrală nucleară? În esență, este și un atac nuclear, dar care nu este urmărit de sistemele americane.
A.P.: Statele Unite pot răspunde la acest lucru în același mod în care i-au promis lui Putin. Distrugerea flotei și lichidarea personalului. Vedeți, Rusia a fost foarte impresionată de declarațiile Americii. Și bombardarea masivă a Ucrainei a provocat doar dezamăgire. În cele din urmă a devenit clar că Ucraina nu poate fi spartă așa. Cum bombardamentele lui Hitler nu au zdrobit Anglia. De altfel, acesta este unul dintre motivele sprijinului arzător al Angliei pentru Ucraina. Ei își trăiesc tinerețea istorică. Pentru ei, Ucraina 2022 este la fel cu Marea Britanie 1940. Ei au fost unu-la-unu cu Hitler, iar Ucraina a fost unul-la-unu cu Putin.
Onet.pl: Cum apreciați amenințarea reprezentată de Belarus?
A.P.: Putin încearcă de șase luni să-l forțeze pe Lukașenko să ia parte la război. Lukașenko face totul pentru a nu face asta. Lui Lukașenko îi este frică. Îi este frică de Putin care îl poate ucide, îi este frică de propria sa armată. În opinia mea, Lukașenko nu își va aduce trupele în Ucraina. La urma urmei, 80 la sută. Armata belarusă se opune luptei din Ucraina. Și aceste trupe se pot întoarce împotriva lui Lukașenko însuși.
Andrei Piontkovsky este un matematician, opozant și jurnalist rus. S-a născut la Moscova în 1940. Publică regulat în „Nowa Gazeta”, în „The Moscow Times”, și apare și ca comentator la BBC. El a părăsit Rusia în 2016 pentru că procurorul a inițiat o anchetă asupra articolului său despre Cecenia, intitulat „Bombă gata să tragă”.