Economie

Expert: Transnistria trebuie să îndeplinească legislația Republicii Moldova în relațiile comerciale cu UE

Agenții economici din regiune beneficiază de Acordul de Liber Schimb, în timp ce autoritățile transnistrene afirmă că, de fapt, au obținut un regim preferențial de comerț cu Uniunea Europeană, fără nicio tangență din partea Chișinăului, se arată într-un studiu al Asociației pentru Politică Externă.

Autorul studiului, analistul Corneliu Ciurea, spune că autoritățile de la Chișinău trebuie să promoveze în continuare ideea unui spațiu economic unic pe întreg teritoriul Republicii Moldova, atât în relațiile cu partea stângă a Nistrului, cât și în relațiile cu Uniunea Europeană.
„Republica Moldova consideră că Transnistria a devenit parte a Acordului de Liber Schimb aprofundat și cuprinzător, cel puțin în ceea ce privește Titlul 5, adică toate chestiunile legate de comerț, prin urmare – Transnistria își confirmă statutul de parte a Republicii Moldova. Transnistria afirmă că nu este parte a Acordului de Asociere, iar Uniunea Europeană tratează acest lucru de o manieră ambiguă, insistând asupra îndeplinirii tuturor condițiilor de acomodare la standardele europene, dar fără a vorbi că Transnistria trebuie să îndeplinească legislația Republicii Moldova pentru a-și continua relațiile comerciale cu UE”, a declarat Corneliu Ciurea.

Astfel, această interpretare diferită nu trebuie alimentată, iar Chișinăul trebuie să solicite aplicarea în regiunea transnistreană a tuturor punctelor din Acordul de Asociere și nu doar a Titlului 5 referitor la comerț, spune Corneliu Ciurea. Potrivit lui, Republica Moldova trebuie să controleze mai intens implementarea Acordului în regiunea transnistreană.

Implementarea Acordului de Liber Schimb în stânga Nistrului este vitală pentru economia din regiune, iar autoritățile Republicii Moldova trebuie să îi încurajeze pe agenții economici din Transnistria care sunt dispuși să respecte legislația națională, afirmă analistul economic Viorel Chivriga. ”Este ceva vital pentru această zonă deoarece fluxurile comerciale din Transnistria sunt orientate în mod special spre țările europene și neaplicarea unor prevederi ale Acordului de Asociere ar însemna o lovitură năprasnică pentru toată economia transitreană” a declarat Viorel Chivriga.

Regiunea transnistreană are de îndeplinit, totodată, o foaie de parcurs în următorii doi ani, timp în care trebuie să se racordeze la standardele sanitare și fitosanitare ale Uniunii Europene.

Date ale Biroului de reintegrare de la Chișinău arătau că în 2015 aproape 70 la sută din exporturile regiunii transnistrene erau orientate spre țările europene, în comparație cu statele CSI unde ajungeau aproximativ un sfert din mărfurile exportate.

Sursa: radiochisinau

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *