Expertii despre alegerile de la Kiev
"Ucraina de azi este alta decat cea de acum cinci ani"
Eugen Revenco, director de programe,
Asociatia pentru Politica Externa
Este importat ca acum Ucraina sa demonstreze ca reformele au fost facute, cel putin, la nivel de sistem electoral si ca rezultatele alegerilor sunt credibile. Apoi, e important ca in urma acestor alegeri sa se stabilizeze situatia si ca, indiferent de rezultat, cel care va acumula mai putin sa se resemneze. Dar trebuie sa retinem ca schimbarile intr-un stat nu vin pentru ca se schimba o singura persoana de la putere. Presedintele Ucrainei acum are mai putine imputerniciri, el este un element de echilibru. Exista si vor exista guvern, parlament, de buna functionare a caror va depinde si evolutia institutiei prezidentiale.
Ucraina de azi e alta decat cea de acum cinci ani si chiar putem spune ca toti politicienii de la Kiev sunt pro-ucraineni, pledeaza pentru statalitatea Ucrainei si pentru consolidarea securitatii ei; abia dupa asta ei au anumite simpatii de nostalgie, frica, dragoste etc. Este bine ca Ucraina sa se stabilizeze si sa devina un actor previzibil. Asta este marea responsabilitate nu numai a noului presedinte, dar si a premierului Timosenko – sa nu faca miscari bruste si sa destabilizeze situatia. Cum va continua dialogul cu institutiile europene depinde de capacitatile interne ale Ucrainei, care are interese nationale clar stabilite. Nu cred ca Ucraina va face miscari bruste, pentru a gasi dusmani – ea acum este in cautarea prietenilor si nu cred ca va ignora riscurile la adresa securitatii sale.
"Pe cat de pro-rus este un Ianukovici?" Vlad Lupan, expert independent Victoria lui Viktor Ianukovici reprezinta, inainte de toate, schimbarea conducerii Ucrainei care, desigur, va avea repercusiuni si asupra politicii externe a acestei tari. Trebuie sa tinem cont si de faptul daca aceste alegeri vor fi sau nu disputate si de cat timp va fi nevoie pentru clarificarea acestui subiect. Pana se va produce aceasta clarificare, evident ca vom avea o perioada in care subiectele ce tin de relatiile Ucrainei cu RM vor fi reduse la maximum. Al treilea element la care trebuie sa ne gandim este ce politica externa va adopta noul sef de stat si daca el va tine cont de situatia din Rada de la Kiev, unde configuratia politica este cu totul alta. Exista mai multi factori care ne obliga sa vedem lucrurile dintr-o perspectiva mai larga decat insusi faptul ca a fost aleasa o persoana sau alta. Sa pornim de la conjunctura interna, de la factorii politici interni, de la situatia din parlament si interactiunea dintre guvern si diferite ramuri ale puterii cu presedintele tarii. De asemenea, trebuie sa ne mai amintim ca acelasi Ianukovici a votat, pe timpuri, pentru rezolutia privind Holodomorul din Ucraina, si ca acelasi Ianukovici a sustinut integrarea europeana. Pe cat de pro-rus este un Ianukovici, care a votat aceste proiecte? Or, asta denota ca va incerca sa duca o politica nu tocmai suta la suta pro-ruseasca. In fine, relatia RM cu Ucraina va depinde de cativa factori: relatia lui Ianukovici cu Moscova, relatia Occidentului cu Ianukovici si capacitatea Chisinaului de a lucra cu oamenii din echipa lui Ianukovici, daca acesta va fi validat presedinte. |