SănătateSocial

Experții internaționali: Instrumentele tradiționale de control al tutunului nu mai produc efectele scontate

Lupta împotriva fumatului necesită noi abordări și instrumente, strategiile existente fiind învechite. De această părere sunt experții internaționali din domeniul sănătății, care au participat la un eveniment organizat de Asociația Internațională pentru Controlul Fumatului și Reducerea Riscurilor – SCOHRE. Specialiștii au menționat rolul alternativelor fără fum în lupta cu fumatul, comunicarea despre daunele diferitor produse de nicotină și accizarea acestora în baza nivelului de risc.

”Instrumentele tradiționale de control al tutunului nu mai produc efectele scontate. Fumătorii și profilul acestora s-a schimbat, iar în ultimele decenii strategiile tradiționale de luptă împotriva fumatului au rămas aceleași. Nouă strategie de Reducere a Riscurilor Fumatului presupune disponibilitatea alternativelor la țigările tradiționale, reglementarea produselor în baza nivelului de risc, comunicarea despre diferența de risc dintre produse”, a declarat vicepreședintele SCOHRE, doctorul Karl Erik Lund.

Expertul a explicat că în Europa există două direcții de abordare a fumatului.

”În primul caz, vorbim de persoanele care consideră că trebuie să tindem spre o societate ”fără-nicotină” și că dependența de nicotină este inacceptabilă, iar politicile de stat trebuie să asigure acest obiectiv. În al doilea caz, vorbim despre o abordare mai pragmatică care are drept obiectiv reducerea bolilor asociate fumatului, luând în considerare că utilizarea nicotinei mereu va exista, iar acest lucru poate fi acceptat dacă riscurile pentru sănătate sunt reduse”, a adăugat Karl Erik Lund.

Doctorul a subliniat importanța educării consumatorilor și informării fumătorilor despre riscul relativ. Lund a concluzionat că strategia de Reducere a Riscurilor Fumatului trebuie să complimenteze instrumentele existente pentru a stopa epidemia fumatului.

Președintele Organizației Naționale de Sănătate Publică din Grecia, Theoklis Zaoutis, a menționat rolul instituțiilor de stat din domeniul sănătății în atingerea obiectivului ”o lume fără fum”.

”Pandemia Covid-19 a transformat conceptul unei lumi fără fum într-o necesitate, deoarece fumătorii cu afecțiuni cronice au suferit consecințe mai grave și rate mai mari de mortalitate. Este nevoie de monitorizat epidemiologia fumatului de țigări convenționale și utilizarea produselor alternative pentru a obține date fiabile cu scopul rulării campaniilor educaționale eficiente”, a afirmat Theoklis Zaoutis.

Un al instrument de reducere a ratei fumatului este cel fiscal, consideră experții.

„Scopul nostru ar trebui să fie să împiedicăm oamenii să cumpere țigări sau, dacă avem două produse cu riscuri diferite, să facem produsul cu un risc mai mic mai accesibil. Ar trebui să folosim instrumentele fiscale, deoarece prevenția fiscală s-a dovedit a fi eficientă din punct de vedere al costurilor în Marea Britanie, Suedia și Statele Unite. Miniștrii Finanțelor care se tem să piardă veniturile la bugetul din acciză, neglijează pur și simplu impactul pe termen lung efectele asupra bugetului de sănătate”, a declarat președintele Societății de Sănătate Publică din Polonia, Profesorul Andrzej Fal.

Renunțarea la fumat este cea mai bună modalitate de a minimiza daunele asupra sănătății. Cu toate acestea, doar 30-40% dintre fumători reușesc să renunțe la acest viciu (inclusiv cei care primesc sprijin psihologic și farmacologic). Reducerea Riscurilor este un instrument important pentru cei care nu pot reuși să renunțe.

Recomandări privind reglementarea tutunului în Moldova

„În ultimul deceniu, a apărut o nouă generație de produse care oferă o soluție tangibilă în lupta împotriva daunelor cauzate de tutun. Fumătorii adulți care nu pot sau nu doresc să renunțe complet la consumul de nicotină au acum posibilitatea de a trece de la țigările tradiționale la alternative mai sigure, care conțin nicotină. Produsele fără fum, reduc semnificativ riscurile pentru sănătate în comparație cu continuarea fumatului”, susține medicul Dumitru Brînza de la spitalul Oncologic din Moldova.

Potrivit acestuia, la nivel global 112 milioane de oameni din întreaga lume folosesc aceste produse, în ciuda reglementărilor inconsistente și a interdicțiilor din anumite țări. Medicul a menționat că prevalența fumatului scade rapid acolo unde aceste produse sunt disponibile și reglementate corespunzător, cum ar fi în Regatul Unit, Suedia, Japonia și Noua Zeelandă.

În ultimii ani, Convenția-cadru a Organizației Mondiale a Sănătății privind controlul tutunului (FCTC) a fost suplinită cu diverse măsuri pentru a combate daunele cauzate de tutun. Cu toate acestea, există o critică tot mai mare cu privire la ineficiența acestor măsuri în atingerea obiectivelor propuse.

”Una dintre principalele preocupări ridicate de critici este concentrarea FCTC pe o abordare generică de control al tutunului, ignorând nevoile și preferințele diverse existente în societate. Convenția pune accentul în mare măsură renunțarea completă la tutun, fără a recunoaște suficient beneficiile potențiale ale strategiilor de reducere a daunelor. Această perspectivă restrânsă limitează opțiunile disponibile pentru fumătorii care caută alternative și nu abordează în mod adecvat circumstanțele lor specifice”, afirmă neurologul Constantin Buceațchii, director al Clinicii NeuroKos.

”Un alt punct de discuție este ritmul lent la care FCTC se adaptează la progresele științifice și la tehnologiile emergente. Reticența convenției de la soluții inovatoare, cum ar fi produsele cu potențial de reducere a riscurilor, împiedică progresul în minimizarea daunelor cauzate de fumat. În ciuda numeroaselor dovezi care susțin siguranța relativă a produselor alternative cu nicotină, FCTC a ezitat să le recomande sau să sprijine utilizarea lor ca parte a unei strategii cuprinzătoare de reducere a daunelor”, a adăugat neurologul.

În Republica Moldova peste 25% din populație este fumătoare, în ultimii ani acest indicator nu s-a schimbat semnificativ. Anual, aproximativ 6 mii de moldoveni mor din cauza fumatului.

Sursa: Sanatate.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *