Economie

Experții prognozează un nou val de scumpiri

Experții prognozează scumpiri și la apă, căldură, gazele naturale, ceea ce va genera scumpiri în lanț la majoritatea produselor și serviciilor.
După ce au intrat în vigoare tarifele majorate la electricitate și gazele naturale, experţii prognozează scumpiri în lanţ la serviciile şi mărfurile autohtone cu cel puțin 25%.

”Vor fi scumpiri în lanţ la toate produsele. Cu cât e greu de spus, poate 10%, poate 20%. Unele produse se vor scumpi în proporţii mai mici, altele mai mari. În funcţie de ponderea de energiei sau gazului în costul produsului dat. Majorarea costurilor de preţ va duce inevitabil la scumpirea tuturor serviciilor autohtone pe piaţa Republicii Moldova, fapt ce va trage după sine reducerea consumului. Toate acestea vin să scoată din buzunarul consumatorului bani, pe care populaţia nu îi are”, a declarat analistul economic, Roman Chircă.

Roman Chircă a criticat ANRE pentru faptul că a acceptat majorarea tarifului la gazul natural, în condiţiile în care evoluţiile de pe piaţa mondială ar fi dictat, dimpotrivă, ieftiniri. Mai mult, scumpirile ar fi rezultatul incapacităţii instituţiilor statului de a gestiona criza prin care trece Republica Moldova.
Potrivit jurnalistului economic Ion Preașcă, efectul majorărilor îl vom simți peste o lună, când, cel mai probabil va crește și tariful pentru căldură.

”În primul rând se va scumpi energia termica, căldura. Să nu uităm că CET-urile consumă mai mult de 40% din tot gazul pe care îl importă Republica Moldova. În plus ele au datorii foarte mari. Presupun că tariful la căldură s-ar putea majora cu 1000 de lei pentru o gigacalorie” a declarat Ion Preașcă.
Și analistul economic, Sveatoslav Mihalache, critică revenirea la tarifele majorate la resursele energetice. Acesta, însă, crede că prețul gazului și a electricității nu va fi diminuat. Dacă ANRE ar aproba o asemenea hotărâre, Republica Moldova ar risca să fie exclusă din Comunitatea Energetică Europeană.

”Consider puțin probabilă o micșorare a tarifelor, chiar și sub presiunea străzii sau a experților, mai ales că Republica Moldova este parte a Comunității Energetice Europene, față de care asumate anumite obligații, dar și din considerentul că tarifele mici vor genera blocaje financiare, intr-o situație și așa complicată in domeniu”, a declarat Sveatoslav Mihalache.

Amintim că începând cu 9 noiembrie, consumatorii din nordul ţării vor plăti 2 lei şi 23 de bani pentru un kilowatt-oră, iar cei deserviţi de RED "Nord-Vest" – 2 lei şi 33 de bani. Locuitorii din sudul şi centrul ţării vor cumpăra un kilowatt-oră de energie cu 2 lei şi 16 bani.

sursa: radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *