Internațional

Experții ucraineni lucrează deja la locul exploziei din sud-estul Poloniei, unde o rachetă o omorât două persoane

Experţi ucraineni lucrează deja la locul din sud-estul Poloniei, în apropierea frontierei cu Ucraina, unde o rachetă a omorât marţi doi oameni, a anunţat vineri ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba, transmite Reuters.

Kuleba a scris pe pagina sa de Twitter că Ucraina va continua cooperarea ”deschisă şi constructivă” cu Polonia în legătură cu incidentul de marţi.

Varşovia dar și aliaţii săi occidentali afirmă că explozia a fost produsă de o rachetă a apărării aeriene ucrainene ce urmărea o rachetă rusă.

Ucraina neagă această posibilitate şi susţine că deţine dovezi ale unei ”piste ruse” în acest incident.

După ce iniţial Rusia a fost desemnată drept suspect pentru raidul de marţi, ceea ce a stârnit temeri privind o escaladare a conflictului cu NATO, miercuri preşedintele Poloniei, Andrzej Duda a estimat drept ”foarte probabil” ca racheta să fi provenit din apărarea antirachetă a Ucrainei.

Înaintea reuniunii virtuale de miercuri, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a incriminat mai direct Rusia, asigurând că ”e clar că nu este vina Ucrainei” şi că în primul rând responsabilitatea pentru căderea rachetei o poartă Rusia, care ”continuă războiul ei ilegal împotriva Ucrainei”, notează AFP.

Vă amintim că la 16 noiembrie, ministerul polonez de Externe a declarat că marți noaptea o „rachetă de fabricație rusească” a ucis două persoane în satul Przewodów din estul țării. Incidentul din Polonia nu este primul în care este implicat un stat NATO. Președintele Biden a convocat o întâlnire de urgență a G7, la finalul căreia a spus că este puţin probabil ca racheta care a lovit Polonia să fi fost lansată din Rusia.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *