Actualitate

Expertul Nicu Popescu este „surprins” de reacțiile oficialilor ruși la declarațiile Maiei Sandu

Declarația îi aparține fostului ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu.

Ex-ministrul în Guvernul Sandu susține că nu este o noutate că s-a insistat pe retragerea trupelor ruse din stânga Nistrului, venind în acest sens cu câteva precizări:

"1. Tot ce a spus Maia Sandu este o reiterare fidelă a poziției Republicii Moldova și, practic, a tuturor președinților și guvernelor Republicii Moldova: întotdeauna s-a insistat pe retragerea GOTR. Din 2003, Republica Moldova a insistat întotdeauna pe transformarea misiunii de menținere a păcii din regiunea transnistreană într-o misiune civilă internațională de monitorizare. În fiecare an, la ministeriala OSCE, Moldova a reiterat aceste poziții. Evident, și Federația Rusă știe acest lucru.

2. La 17 mai 2010 Președinții Dmitri Medvedev și Viktor Ianukovici, într-o declarație comună, au sprijinit ideea transformării operațiunii ruse de menținere a păcii într-o misiune internațională civilă sub egida OSCE. Deci această poziție este atât poziția Moldovei, cât și poziția Rusiei și, evident, a altor mediatori.

3. În aceste zile Ministerul Afacerilor Externe și al Integrării Europene al Republicii Moldova alege dacă această instituție exprimă poziția țării sau exprimă poziția unui fost lider politic respins de către cetățeni. Tăcerea de până acum a MAEIE inseamnă nu doar desolidarizarea față de președintele ales, dar și desolidarizarea de valorile, tradițiile MAEIE, cât și de consensul național față de acest subiect. Păcat", a scris Popescu.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *