Artă

Expoziție. Problemele societății reflectate în caricatură

Studenţii Facultăţii de Arte a Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, sub patronajul Ambasadei Germaniei în Moldova, au vernisat douăzeci de caricaturi care oglindesc metehnele politicienilor, fenomenul migrației, corupția ș discriminarea etnică. Autorii au fost ghidați de artistul plastic Vasile Sitari și bine cunoscutul caricaturist Alex Dimitrov.

„Ce-l deosebește pe om de animale? Ideea despre suflet este populară. Un lucru este cert−omul poate gândi. El pune sub semnul întrebării pe sine și lumea înconjurătoare. Diversitatea etnică este o temă potrivită pentru caricatură. Aceasta este percepută mai degrabă ca o povară, dar, de fapt, reprezintă un potențial care trebuie utilizat pentru binele tuturor,” a declarat în debutul evenimentului Ulrike Knotz, ambasadoarea Germaniei în Republica Moldova.

Eliada Balan, studentă în anul întâi la Facultatea de Arte Plastice, autoare a unei caricaturi, a împărtășit: „Am redat o problemă mondială−cei care pretind a fi conducători de localități investesc bani grei în publicitate, în timp ce oamenii simpli duc lipsuri și muncesc din greu pământul pentru o pâine. Aceste două puncte nu au nimic în comun−publicitatea politicienilor nu îi ajută pe oamenii simpli la muncă sau în familie. Ar fi mai efectiv dacă ei ar coborî din "mașina electorală" sub vizorul camerelor pentru a ajuta, încuraja și sprijini alegătorii”.

Expoziţia a fost deschisă miercuri la Biblioteca Naţională și poate fi văzută până pe zece iulie. Proiectul a antrenat studenți vorbitori de găgăuză, română și rusă. Aceasta a fost urmată de o masă rotundă. Moderatorul discuției, Vasile Botnaru, împreună cu invitații săi au dezbătut cauzele ce separă societatea. „Două lucruri ne despart și unul ne unește. Ne desparte trecutul și viitorul. Ne unește prezentul. Sunt date istorice ca 1812, 1918, 1991, cărora le dăm diferite interpretări, dar asta este realitatea. Poate ne unim, dragi concetățeni de diferite origini, așa cum ne îndeamnă Karl Popper ca să înlăturăm un rău comun cu eforturi comune. Să devenim aliați într-o victorie comună, iar ulterior ne vom așeza la masă ca învingători și vom discuta despre probleme”, a declarat analistul politic Igor Boțan.

Potrivit lui Ion Duminică, șeful Secției Minorități Etnice în Institutul Patrimoniului Cultural al Academiei de Științe al Moldovei „diferența dintre majoritari și minoritari apare din cauza că nu ne cunoaștem. Nu ne bucurăm de un manual școlar care ar promova nu doar cultura majoritară dar și cea găgăuză, evreiască, slavă”.

Discuția s-a axat, cu precădere, pe problema unei guvernări compromise ca factor de dezbinare în societate, care pornește chiar din școli, copiii fiind familiarizați doar cu o fărâmă din ceea ce constituie cultura multietnică a țării.

Ana Uncu, stagiară
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *