Sănătate

Factori de risc și reguli bune de urmat. Cum ne protejăm inima în secolul bolilor cardiovasculare

Bolile cardiovasculare reprezintă una dintre principalele cauze ale mortalității la nivel global. Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, din 1990 până în 2021, numărul deceselor cauzate de afecțiuni cardiovasculare a crescut de la 12 milioane la 20 de milioane anual.

Cu toate acestea, există numeroși factori de risc și măsuri preventive pe care le putem adopta pentru a ne proteja inima și pentru a reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare. Mihail Tașnic, medic cardiolog-intervenționist, afirmă că, pentru evita îmbolnăvirea sau agravarea bolilor de inimă, trebuie să respectăm câteva principii de bază precum renunțarea la obiceiurile nocive ca fumatul și consumul de alcool, lupta cu factorii de risc și respectarea unui mod de viață sănătos.

În primul rând, toate persoanele aparent sănătoase ar trebui să consulte un medic specialist și să facă analiza biochimică a sângelui pentru a afla care este nivelul lor de risc, în special bărbații de peste 40 ani și femeile de peste 50 ani. Acestea sunt necesare pentru a planifica cu medicul cardiolog care ar fi măsurile ce trebuie întreprinse pentru a reduce factorii de risc, pentru a micșora valorile de tensiune și nivelul de colesterol, dacă acestea sunt mărite”, afirmă Mihail Tașnic.

În ceea ce privește fumatul, mediculul cardiolog spune că acest viciu crește frecvența cardiacă și favorizează apariția aritmiilor, de aceea trebuie abandonat neapărat. Cei care însă nu pot lăsa brusc fumatul, trebuie să o facă treptat, apelând la consiliere psihologică, terapia medicamentoasă de substituție de nicotină aprobată de societățile medicale de profil sau cu ajutorul dispozitivelor de livrare a nicotinei.

Orice fumător trebuie să-și stabilească obiective exacte și termenii limită de abandonare totală a fumatului. Trecerea la dispozitive alternative cu nicotină este dăunătoare, dar nu la fel de periculoasă precum fumatul tradițional. Aerosolii din dispozitivele alternative cu nicotină au o citoxicitate mai mică decât fumul de la țigările tradiționale”, mai menționează Mihail Tașnic.

Tot pentru a evita îmbolnăvirea sau agravarea bolilor de inimă, trebuie să luptăm cu factorii de risc precum obezitatea, tensiunea arterială ridicată, nivelul ridicat de colesterol, sedentarismul, stresul și patologiile concomitente non-cardiace și să ducem un mod sănătos de viață. Asta ar însemna să avem o alimentație echilibrată, somn liniștit și suficient, efort fizic regulat și mai puține emoții negative.

Un element indispensabil pentru o viață sănătoasă este somnul calitativ. Durata minimă a somnului trebuie să fie nu mai scurtă de 7 ore. Vorbim despre somn calitativ, atunci când persoana se trezește odihnită, plină de forță, fără dureri de cap și dorință de a prelungi somnul, fără somnolență excesivă pe parcursul zilei. Deseori, cauzele unui somn necalitativ este stresul, insomnia, nevoia frecventă de a merge la toaletă, precum și apneea în somn. Astfel, în funcție de tulburare, corecția somnului necalitativ poate fi făcută de medicul neurolog sau urolog. ”, afirmă medicul cardiolog-intervenționist.

Datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că 60 la sută dintre decesele din întreaga lume sunt cauzate de patologii ale inimii.

Sursa Nordnews.md


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *