Actualitate

Facturile și fericirea

Spre sfârșitul fiecărei luni vezi fețe triste, amărâte… Vin facturile! Mare belea pe capul bieților oameni săraci. Facturile sunt mari necazuri, dacă stăm și facem curată socoteală „pentru venit și cheltuială”, chiar te îngrozesc. Pensiile și salariile de 1500-2500 lei, iar facturile de 2500-3000 lei…De unde oare vin? Interesant, ce gândesc bogații țării, care participă direct la facturarea cheltuielilor pentru viață. De unde să iei lunar acești bani, dacă salariul unui pedagog, medic, chiar comerciant sau funcționar este de aproximativ 3000 de lei? Dacă achiți facturile, mai ales, în timpul iernii, nu-ți ajung bani pentru medicamente (iarna bântuie virozele), iar despre o alimentare corectă și de calitate nici nu poate fi vorba. Fructele și legumele proaspete sunt ceva din altă lume, doar uneori la sărbători.

Facturile ne mănâncă bugetul… Dar noi plângem în batistă, pe la colțuri, ne jeluim unul altuia, ca mai apoi să lăcrimăm și să plătim, să împrumutăm și să plătim, să flămânzim și să plătim, să tăcem, dar să plătim. De cine ne temem? De cine ne e frică? Facturile ne înspăimântă, dar ne resemnăm.

Căci avem Guvern, care ne conduce pe calea cea bună, și suntem fericiți. Avem și Parlament care face legi bune, păcat că nu se respectă. Tot ei votează prețuri majorate, deoarece au de unde plăti: vând un apartament și plătesc facturile, nu-s datori niciodată. Avem și un președinte carismatic, care ne face din deget și ne zice: „Plătiți facturile și nu vă jucați cu focul!”
Zilele acestea am întâlnit niște cunoscuți, care aveau fețe luminoase, aproape fericite și pe care i-am întrebat: Ce au? Ce li s-a întâmplat?
Mi-au răspuns franc: Am scăpat de facturi. Am achitat tot, chiar dacă nu am ce mânca, ce îmbrăca, dar am plătit. Ne-am făcut datoria și suntem fericiți.

Cât de puțin îi trebuie omului să fie fericit: achitarea unor banale facturi.

Alexandra Tănase,
profesoară

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *