Fără zăpadă, culturile de toamnă sunt în pericol
Dar vremea caldă cu temperaturi anormale pentru această perioadă pot crea probleme pentru culturile agricole de toamnă. Astfel, agricultorii spun că dacă brusc va scădea temperatura, grâul și rapița ar putea îngheța. Mai mult, din cauza temperaturilor ridicate, iarba a înverzit, iar în nordul țării au înflorit ghioceii. Între timp, în SUA se înregistrează cele mai joase temperaturi din ultimii ani, iar în unele țări din Europa sunt inundații și furtuni puternice.
Grâul și rapița riscă să înghețe
Alexandru Slusari, președintele Uniunii Producătorilor Agricoli, spune că agricultorii sunt îngrijorați de faptul că în luna ianuarie sunt temperaturi atât de înalte și culturile de toamnă sunt în pericol. Acesta afirmă că la grâu și rapiță a început deja procesul vegetativ, iar acesta le face mai sensibile la frig, iar dacă temperaturile vor scădea brusc, acestea riscă să înghețe.
„Dacă nu va fi zăpadă, grâul ar putea îngheța la -15 grade Celsius, iar rapița, care este mai sensibilă, ar putea îngheța la -10 grade. Noi acum avem în jur de 350 mii de hectare de culturi agricole de toamnă. Dintre acestea sunt asigurate doar 5%, ceea ce înseamnă că dacă aceste culturi vor îngheța, majoritatea producătorilor vor avea pierderi majore. Situația din acest an este asemănătoare cu cea din iarna anului 2012. Atunci am pierdut aproape tot grâul, pentru că a fost cald și după aceea brusc au venit înghețurile. În plus, ne mai îngrijorează și lipsa precipitațiilor”, a menționat Alexandru Slusari.
„Zăpadă nu vom avea cel puțin până pe 16 ianuarie”
Solicitată de TIMPUL, Lidia Treșcilo, șefa Direcției Meteorologie din cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, subliniază că temperaturile care se înregistrează în aceste zile depășesc cu 5-8 grade Celsius norma admisibilă pentru această perioadă. La fel, ea spune că în mod normal acum ar trebui să avem în termometre -2 -4 grade.
„Până la 16 ianuarie 2014, temperaturile vor varia între 1 și 10 grade Celsius ziua, iar noaptea vor coborî sub zero grade. Nu putem vorbi despre zăpadă, atâta timp cât avem asemenea temperaturi. Iar dacă după data de 16 va fi mai frig, oricum pentru culturile agricole nu este mare pericol, deoarece temperatura nu se va micșora brusc. O iarnă la fel de blândă am avut în anul 2006-2007, atunci media pe zi era de +1 +3 grade Celsius”, menționează Treșcilo.
Îngrijorător, la Bălți au înflorit ghioceii
Deşi suntem abia în luna ianuarie, primele semne ale primăverii au apărut acum câteva zile în nordul ţării. O locuitoare din Bălţi a descoperit la sfârșitul lunii decembrie că în grădina sa au înflorit ghioceii.
Specialiştii spun că florile de primăvară au apărut din cauza temperaturilor ridicate pentru această perioadă a anului și menționează că acest lucru nu este normal.
Reprezentanți de la Institutul de Cercetare din Bălţi au spus că aceasta este o alarmă din partea plantelor și că această situație este o consecinţă a încălzirii globale, pentru că în R. Moldova nu mai sunt iernile atât de geroase, cum erau cândva.
În mod normal, primii ghiocei ar trebui să apară în prima jumătate a lunii martie.
SUA îngheață de frig, iar Europa se luptă cu inundații și furtuni
Dacă în R. Moldova iarna este prea blândă, atunci în SUA aceasta a venit cu temperaturi foarte joase. În 34 dintre cele 50 de state a fost anunțată stare de alertă de vreme deosebit de rece. Meteorologii spun că este cea mai aspră iarnă din ultimele două decenii care deja a afectat 140 de milioane de oameni. Aici se înregistrează temperaturi de -20 – 30 grade Celsius.
Presa internațională scrie că în unele state a fost suspendată atât circulaţia rutieră, cât şi cea feroviară, iar pe aeroporturile de pe întreg teritoriul SUA este un haos total. Luni au fost anulate peste 3 mii de curse, iar alte 2500 au înregistrat întârzieri de ore întregi.
Între timp, mai multe țări europene au ajuns în situații dificile. În nord-vestul Spaniei patru persoane au murit, după ce au nimerit într-un val de apă de 12 metri care s-a ridicat deasupra mării. Totodată în sudul Franţei, elicopterele caută o femeie, care a fost luată de ape acum câteva zile. Mai mult, pe coasta atlantică a fost anunțată alertă portocalie de valuri uriaşe.
O situație dificilă este și în Marea Britanie care rămâne sub ameninţarea inundaţiilor, iar meteorologii anunță că ploile vor continua atât în sud, cât şi în sud-estul Angliei. În Irlanda, oamenii stau cât mai departe de apele agitate de furtună.
Valenţele pozitive în perioada rece a anului influenţează negativ asupra sănătăţii oamenilor. Specialiştii afirmă că vremea umedă este favorabilă pentru răspândirea virozelor, însă iarna prea blândă poate crea stări de depresie şi insomnie.