Ultima oră

Fenomenul anticorupţie este considerat un factor de stabilitate mai mare decât cel politic

Jurnalistul Emil Hurezeanu a comentat în această seară faptul că Stratfor a făcut în decurs de o săptămână două analize privind situația din România.

„Interesante amândouă, e un sens al preocupării. Și noi suntem preocupați de Stratfor, pentru noi este un reper de primă mână. Nu în toate țările și nu în toate literaturile sau piețele jurnalistice sau de cultură politică din Occident Stratfor este primul recurs sau un marker al evoluției zilei. Sunt analize vii, inteligente, informate”, a spus jurnalistul.

„Observ în ambele analize următorul lucru. Spre deosebire de părerea oficială, procesul de limitare a corupției cu orice preț este considerat un factor de stabilitate mai mare decât orice formă de stabilitate politică. Corupția – în a doua analiză sunt citate și cazuri din Bulgaria și Ucraina, în context – este o vulnerabilitate în raport cu Rusia, nu neînțelegerea fenomenului corupției, transformarea acestor neînțelegeri într-un factor de instabilitate și prin asta o invitație la deschiderea, eventual cu iataganul, a sticlei de șampanie de către ruși. E pusă oarecare ordine în asta”, a subliniat jurnalistul.

„Nu e prima oară când americanii, și acum și prin analiști, nu numai prin politicieni și oficiali, susțin că una din vulnerabilitățile anumitor țări estice, în raport cu Rusia, este corupția endemică, corupția la vârf, care e o premiză a dezvoltării lente și expunerii politicienilor de vârf”, a punctat el.

„E adevărat că în prima analiză se face o observație licită și anume că există o contradicție cel puțin de etapă între fenomenul anticorupție și încetinirea reformei și a dezvoltării. Suntem într-un moment când reforma economică și investițiile intră într-o ecuație cu fenomenul anticorupţie și, fără să spun că se blochează reciproc pentru că fenomenul anticorupție funcționează, e un moment de impas în dezvoltare și reformă. Se remarcă la sfârșitul primei analize acest lucru. E una din concluziile de facto”, a spus Emil Hurezeanu.

„Dar în a doua analiză, în a doua parte a analizei, lucrurile sunt foarte limpezi – care sunt adevăratele pericole și de ce preocuparea aceasta majoră a Statelor Unite pentru dezvoltarea unui fenomen de anticorupție în aceste țări? Pentru că știți care este procentul cu care americanii, în cazul unui conflict cu Rusia în orice țară membră a Uniunii Europene, ar interveni în favoarea acestor țări: peste 50%. Cifra de 48% este o medie intra-europeană. Germania are cea mai mică medie de cetățeni dornici să apere una din țările NATO atacate de ruși. America și Marea Britanie au cea mai mare cifră, peste jumătate”, a mai spus jurnalistul.
 
Sursa: digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *