Filat admite deschiderea unui consulat la Tiraspol
Prin acest gest RM ar mai face un pas spre legitimarea ocupaţiei ruseşti a unei părţi a teritoriului nostru naţional
Este binecunoscută flexibilitatea politică a premierului Vlad Filat, liderul PLDM. E o calitate şi asta, dacă nu se depăşesc nişte limite, dacă ea nu pune în pericol binele comun şi securitatea statului. Anume în acest context este oportun să discutăm despre poziţia lui Vlad Filat în chestiunea solicitărilor ruseşti de a deschide un consulat rus la Tiraspol.
Nu negăm faptul că un asemenea consulat este necesar pentru cetăţenii Federaţiei Ruse care locuiesc în stânga Nistrului. Deschiderea lui însă e însoţită de riscuri politice şi diplomatice enorme. Nu în zadar, nici un înalt oficial moldovean de până la V. Filat, inclusiv Voronin, nu a riscat să dea curs solicitărilor Rusiei.
Filat a mai abordat chestiunea consulatului rus la Tiraspol. Pe 17 aprilie a.c., el respingea această idee, declarând că „la Tiraspol consulate nu vor fi deschise, deoarece RM este un stat independent suveran şi integru”. E adevărat, chiar a doua zi, Filat devine mai… flexibil şi declară un pic altceva. Cităm declaraţia acestuia din 18 aprilie a.c.: „Au fost solicitări pe parcursul timpului, vreau să vă spun că şi din partea Ucrainei. Regiunea transnistreană este parte componentă a Republicii Moldova şi aşa cum avem consulate la Bălţi, la Cahul, la Ungheni, este firesc să avem consulat şi la Tiraspol. Însă până ca acest lucru să se întâmple, urmează să avem un şir de reglementări care reies din situaţia reală ce ţin de asigurarea cu securitatea şi imunitatea diplomatică ale celor care funcţionează acolo. Deci, este un proces care urmează să-l discutăm. Solicitarea a fost auzită, urmează să gândim şi să venim cu o decizie în acest sens”.
De atunci au trecut vreo cinci luni şi Filat a devenit şi mai… flexibil. Iată ce a declarat el zilele acestea într-un interviu acordat agenţiei ITAR-TASS: ,,În contextul în care am deschis consulate ale altor ţări la Bălţi şi Cahul, înseamnă că o putem face şi la Tiraspol. Pentru că noi credem că malul stâng al râului Nistru este parte a Moldovei. Este nevoie să oferim toate facilităţile necesare pentru ca diplomaţii ruşi să lucreze în interesul cetăţenilor care locuiesc acolo şi au paşapoarte ruseşti. Această problemă trebuie soluţionată”.
Există o diferenţă: „alte ţări” au deschise consulate pe teritoriul controlat de autorităţile legale, dar nu în teritoriile ocupate. Da, „malul stâng al râului Nistru este parte a Moldovei”, dar cine o controlează!?
Câteva întrebări, în loc de concluzii
Ţinând cont de importanţa aparte pe care o are vizita premierului la Moscova este firesc să ne întrebăm: s-a vorbit în cadrul Consiliului Alianţei agenda vizitei şi subiectul discuţiilor premierului Filat cu Putin. Ceilalţi doi lideri ai Alianţei, Lupu şi Ghimpu, sunt de acord cu deschiderea unui consulat rus la Tiraspol? Oare nu e cazul că asemenea chestiuni importante şi delicate nu se discută în Parlamentul RM? Cei trei lideri ai Alianţei înţeleg că, deschiderea unui consulat rus în stânga Nistrului, regiune necontrolată de autorităţile RM, aflată sub ocupaţia militară a Rusiei, înseamnă de facto, legitimizarea ocupaţiei ruseşti a acestui teritoriu?
Victor Nichituş, jurnalist:
Abordarea premierului moldovean este una corectă şi se datorează faptului că în regiunea transnistreana trăiesc aproximativ peste o sută de mii de cetăţeni ai Federaţiei Ruse. Cel de-al doilea argument care vine în sprijinul poziţiei avute de Filat se referă la mai vechea dorinţă a autorităţilor transnistrene de deschidere a unui consulat rus în regiune. Astfel, gestul făcut de primul ministru, vine să creeze un climat favorabil discuţiilor de la Moscova şi se înscrie în tonul paşilor făcuţi spre stabilirea încrederii între cele două maluri.
Oazu Nantoi, analist politic:
Eu l-aş sfătui pe prim-ministrul Vlad Filat să inventeze vreun motiv ca să nu plece la Moscova. Să-i adune pe jurişti, puţinii jurişti în R. Moldova, şi să apeleze la ajutorul Uniunii Europene şi Statelor Unite, tot să trimită nişte jurişti, ca aceştia să treacă în revistă toată lista de probleme care există în relaţiile dintre R. Moldova şi Federaţia Rusă şi să pregătească acele modificări ale cadrului juridic existent în RM care ar putea să servească drept argument, în cadrul unui dialog civilizat, corect, bazat pe interesele naţionale ale RM şi pe ideea de parteneriat strategic care este fixată în programul de guvernare cu Federaţia Rusă”. Declaraţia aparţine analistului politic Oazu Nantoi, fostul consilier al primului preşedinte al Moldovei, Mircea Snegur şi a fost făcută într-un interviu pentru Europa Liberă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!