Actualitate

(Financial Times) Producătorii moldoveni de vin întâmpină dificultăţi, în timp ce Rusia şi UE se luptă pentru influenţă

Ultima interdicţie pe importurile de vin a intrat în vigoare în luna septembrie, pe fondul acuzaţiilor Moscovei că vinul moldovenesc conţine contaminanţi chimici. Politicienii şi producătorii de vin din Republica Moldova nu au însă nicio îndoială că embargoul este unul politic.

Interdicţia a trezit amintirea embargoului rusesc din 2006, atunci când peste 100 de fabrici de vin s-au prăbuşit, iar cea mai săracă ţară din Europa a pierdut aproximativ 200 milioane de dolari care ar fi rezultat din vânzări.

Potrivit premierului Iurie Leancă, în luna septembrie, la momentul embargoului, 29% dintre exporturile de vinuri moldoveneşti erau destinate Rusiei, comparativ cu 60% în 2006.

De altfel, îndepărtarea ţării faţă de Rusia este vizibilă în întreaga economie, notează Financial Times. În 2001, aproximativ 60% din totalul exporturilor moldoveneşti erau destinate fostelor state sovietice, în timp ce puţin peste 30% mergea către UE. Azi, 48% dintre exporturi merg spre UE, în timp ce doar 39% sunt destinate Comunităţii Statelor Independente. De asemenea, schimburile comerciale cu România le depăşesc pe cele cu Rusia.

Guvernul Republicii Moldova şi-a dorit să crească în continuare aceste exporturi către Europa prin semnarea unui acord comercial şi de asociere cu UE până în luna iunie. În prezent, s-a ajuns deja la un acord în ceea ce priveşte liberalizarea exporturilor de vinuri şi accesul fără viză al cetăţenilor moldoveni în UE de la sfârşitul lunii aprilie.

Cu toate acestea, acest acord planificat cu UE a stârnit furie la Moscova, care doreşte să creeze o alianţă comercială rivală celei oferite de UE.

Producătorii de vin moldoveni au reuşit să îşi crească exporturile către ţări precum Polonia, Republica Cehă şi statele baltice, unde brandul lor este mai bine cunoscut. Cu toate acestea, nimeni nu ascunde că embargoul vinului este dureros, în condiţiile în care doar 15% din exporturile de vin ale Republicii Moldova ajung în UE.

Pentru producătorii de vin din Republica Moldova, există probleme structurale suplimentare. Multe plantaţii de viţă de vie sunt cultivate pe mici parcele ne-comerciale, ceea ce face dificilă producţia de vinuri de o calitate constantă. De asemenea, producătorii mari se trezesc adesea în situaţia de a fi nevoiţi să funcţioneze ca plasă de siguranţă socială pentru lucrătorii ale căror familii au nevoie de tratament medical, iar afacerile se confruntă cu ameninţările rackeţilor, uneori din partea unor persoane în poziţii influente, care folosesc violenţa pentru a stoarce bani.

Cu toate acestea, remarcă FT, drumul ţării către UE va necesita mai multe investiţii în infrastructură, dar şi gestionarea unor alte probleme cum ar fi guvernarea slabă sau corupţia.

sursa: epochtimes-romania.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *