Fiodor Ghelici: Peste 50 de loturi de pământ din localitatea Codru au fost alocate ilegal
Ambasadorul a afirmat că deţine mai multe acte care ar dovedi faptul înstrăinării terenurilor, dar şi delapidarea bugetului local. Activistul susţine actele i-au fost transmise de către preşedintele fracţiunii Partidului Liberal în consiliul local din Codru.
Preşedintele „Moldova mea” a afirmat că din cele 50 de terenuri împărţite ilegal, 10 urmau să ajungă la – Procuratura Generală, Centrul Naţional Anticorupţie şi Cancelaria de Stat „pentru acoperirea tuturor afacerile criminale”. Potrivit lui, peste 2,5 mii de locuitori ai oraşului Codru stau în rând pentru a primi terenuri încă din anul 1992. „Însă, probabil aceste terenuri le primesc reprezentanţii structurilor criminale”, a notat Fiodor Ghelici.
De asemenea, activistul a menţionat că deţine documente care ar demonstra că un agent economic a luat în arendă 15 hectare de pământ în oraşul Codru, iar acum exercită presiuni asupra consilierilor locali pentru a vota privatizarea acestui lot. Potrivit lui, pe acest caz a fost înaintată o cauză în judecată, iar magistraţii au emis o decizie prin care îi obligă pe consilierii locali să voteze pentru privatizare.
Preşedintele asociaţiei susţine că documentele care i-au fost transmise mai demonstrează faptul că aleşii locali din oraşul Codru au comis delapidări de fonduri. Fiodor Ghelici a prezentat un act al Inspecţiei Financiare care ar indica faptul că după efectuarea verificărilor în localitatea Codru s-a constatat că sume de milioane de lei au fost delapidate din buget şi nu au fost folosite conform destinaţiei. Potrivit lui, în acest document este indicat câte milioane de lei a pierdut administraţia locală din cauza neglijenţei în serviciu a primarului de Codru.
În altă ordine de idei, Fiodor Ghelici a prezentat documente care ar demonstra faptul că alegerile locale din municipiu s-au desfăşurat cu multiple încălcări. Potrivit lui, în municipiu au primit ilegal reşedinţă mii de oameni din diferite raioane ale ţării, care au participat la alegerile locale. „Aceştia sunt oameni, cărora li s-a plătit, şi ei au participat la scrutin pentru un candidat sau altul”, a declarat Fiodor Ghelici. Potrivit lui, doar pe strada Costiujeni au obţinut reşedinţă peste două mii de oameni.
IPN