Actualitate

FISC: Angajatorii trebuie să recalculeze impozitul pe venit al salariaților

Organele fiscale nu vor aplica sancţiuni fiscale pentru perioada respectivă aferent recalcului impozitului pe venitul persoanelor fizice, scrie IPN.

Potrivit informaţiei, recalculul impozitului pe venitul persoanelor fizice se va realiza în prima dare de seamă (Forma IRV14) care va include impozitul pe venit aferent plăţilor efectuate persoanelor fizice după intrarea în vigoare a modificărilor respective. În acest sens, impozitul pe venit va fi ajustat la diferenţa formată din mărimea scutirii necesară de a fi aplicată pentru perioadele supuse recalculului şi mărimea scutirii efectiv aplicată. Totodată, venitul cumulativ format în momentul achitării salariului pentru luna iunie va fi impozitat în întregime în baza Codului fiscal.

De asemenea, persoanele fizice ce au încetat sau şi-au suspendat raporturile de muncă în perioada 1 ianuarie – 4 iunie vor beneficia de mărimea revăzută a tranşelor şi a scutirilor prin prezentarea Declaraţiei cu privire la impozitul pe venit, care urmează să se prezinte inspectoratelor fiscale teritoriale nu mai târziu de 25 martie 2016.

În ceea ce priveşte persoanele fizice care practică activitate profesionala şi prezintă lunar dări de seamă fiscale, şi anume notarii şi executorii judecătoreşti, aceştia urmează să efectueze recalculul obligaţiei aferente impozitului pe venit pentru fiecare lună separat, prezentând inspectoratelor fiscale teritoriale darea de seamă fiscală corectată pentru perioadele fiscale ianuarie – mai. 

SURSA: IPN.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *