Florăreasa din Costești
În 2011 a deschis societatea cu răspundere limitată „Select Flor”, care se ocupă cu producerea și comercializarea semințelor de legume și flori.
Pe Maria Pușcaș din Costești, Ialoveni, o cunosc de mai bine de un deceniu. În fiecare an, participă la Expoziția Internaționalizată „Farmer”, organizată de Federația Națională a Fermierilor și Uniunea Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect” la Centrul „Moldexpo”. Standurile ei sunt asaltate de către mai mulți vizitatori, care cumpără, de obicei, semințe de legume și flori. Tot aici vin să cânte duios membrii Ansamblului etnofolcloric „Haiducii” din satul Costești, pe care ea îl susține mai mult logistic, decât financiar, încât acesta a evoluat pe mai multe scene din R. Moldova și România.
De la căpșuna englezească la semințele de flori
În primul an de activitate de după privatizare, a semănat cereale. Apoi, patru ani la rând a cultivat căpșună englezească. A făcut rost de acest soi de la fermierul Alexandru Cazacu din Coșernița, Criuleni. Pe atunci, căpșuna moldovenească se vindea cu cinci-șase lei kilogramul, pe când cea din țara lui Margaret Thatcher – cu șapte-opt lei. De la căpșuni a obținut un venit bun. Dar, pentru că trebuia să efectueze rotația culturilor, a semănat din nou cereale. Cu banii obținuți de la căpșuni, acoperea cheltuielile la celelalte culturi. Gospodăria are și un hectar de vie într-o stare excelentă, de unde anual obține o recoltă de 10-12 tone de struguri. În 2011, însă, a hotărât să se ocupe mai mult de producerea și comercializarea semințelor de legume și flori. De fapt, cu aceasta se îndeletnicește din 1997, când a obținut o licență de comercializare de semințe de legume și flori. De aici avea un venit aparte, ce-i drept, sezonier. În 2011 deschide societatea cu răspundere limitată „Select Flor”. Grație ei, costeștenii nu cumpără flori turcești de la Piața Centrală din Chișinău, care, fiind „hrănite” cu chimicale, timp de o zi-două se veștezesc. Odată rupte, florile costeștenilor țin mai bine de două-trei săptămâni.
„În copilărie, visam să vând cărți poștale cu flori”
Ne povestește că de flori s-a îndrăgostit din fragedă copilărie. „Pe atunci, visam că, atunci când voi fi mare, voi vinde cărți poștale cu flori”, ne spune zâmbind Maria Pușcaș. Acum, se pare, visul ei a devenit realitate. Numai că nu vinde cărți poștale, ci crește flori la Costești, pe malul Botnei, pe o suprafață de nouă hectare. În același timp, ea reprezintă producătorii de semințe de legume și flori în cadrul Federației Naționale a Fermierilor din Moldova.
Întrebată de noi, ce e mai complicat de făcut – să produci sau să comercializezi? – ea ne-a răspuns următoarele: „E greu și la producere, și la comercializare. În cadrul reformei agrare, la Costești s-a făcut o parcelare excesivă a terenurilor. Un singur lucru bun îl avem în prezent – costeștenii dispun de 40 de frigidere moderne pentru păstrarea legumelor și fructelor, pe care le pot vinde în orice anotimp al anului. Noi comercializăm semințe foarte bune de roșii, castraveți, bulbi de flori. Dar ca să dezvolți o întreprindere de comerț, trebuie să fie mai mulți producători de semințe. Însă atâta timp cât legumele noastre sunt mai scumpe decât cele de import, nu vom avea un mare succes. În Olanda, fermierul nu știe cum să comercializeze produsul. El învață să crească roșii și castraveți. După ce a terminat școala agricolă, face cursuri pentru administrarea afacerii. Ulterior, acesta își face un business plan, iar mai departe banca se ocupă de dânsul, care îl creditează și îi transferă banii. Acolo banca e interesată să aibă clienți. Fiecare fermier are nu mai puțin de un hectar de seră. În Olanda, toate lucrările sunt automatizate, doar la ambalare muncesc două-trei persoane. La noi, însă, e ca în epoca de piatră”.
Ochișorii Anicuței, cultivați la Costești
Producătoarea crește și vinde semințe de flori pe parcursul anului întreg. Are peste 50 de soiuri de lalele, dar și zambile, brândușe, narcise, precum și plante multianuale – margarete, lumânărele, floarea de nu-mă-uita, gaillardia, pufulețe; diverse specii de stânjenei, garoafa turcească, ochișorii Anicuței și alte plante care se înmulțesc prin semințe de un an de zile: gălbenele, nalbă, floarea miresei, crăițele, condurași, regina nopții ș.a.
Maria Pușcaș este prezentă la toate expozițiile de legume și flori, astfel încât e cunoscută de mai multă lume. Adeseori, pentru activitatea ei prodigioasă a fost răsplătită cu diplome și premii bănești. Însă cel mai de preț lucru pentru ea este recunoștința cumpărătorilor, care se mândresc cu florile crescute din semințele procurate de la ea.