Carte

Flori pentru Mihai Eminescu

„Nu noi suntem stăpânii adevărului, ci adevărul este stăpânul nostru”, aşa şi-a început discursul Mihai Cimpoi, preşedintele Uniunii Scriitorilor şi unul dintre cei mai distinşi eminescologi. Academicianul a prezentat, totodată, cele 38 de volume „Manuscrisele Mihai Eminescu”, pe care le-a apreciat drept „un miracol al culturii româneşti”.

La eveniment au luat parte şi câţiva politicieni. Preşedintele interimar, preşedintele parlamentului, Mihai Ghimpu, a subliniat că „Eminescu este drapelul românilor, iar noi suntem datori să purtăm acest drapel, căci el înseamnă poezie, dreptate, adevăr, românism şi… punctum”. Pe aceeaşi notă lirică, el a citit versuri din poezia „La steaua”. Mai mulţi admiratori ai lui Mihai Eminescu i-au urmat exemplul, declamând lângă bustul poetului fragmente din creaţia sa. Profesorul universitar Constantin Drachenberg, care a predat Istoria modernă ani la rând, a spus că l-a descoperit pe Eminescu în copilărie şi de atunci nu se mai poate despărţi de el. Domnul profesor îi cunoaşte versurile nu doar în limba română, ci şi în alte limbi. Amintim că opera lui Eminescu a fost tradusă în 60 de limbi. Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, şefa Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport din Chişinău, ne-a declarat că „Eminescu este întruchiparea a tot ceea ce este mai frumos”. Tânăra generaţie are astăzi acces la creaţia lui Eminescu, dar în alte timpuri opera sa era citită mai mult pe ascuns, în special publicistica poetului. „Chiar şi cei care nu-i recunoşteau opera, i se închinau pe furiş”, a declarat şi primarul Dorin Chirtoacă, referindu-se la genialitatea celui care a fost Mihai Eminescu.

Comemorarea poetului a avut loc într-o atmosferă caldă, iar pe fundal a răsunat muzica regretaţilor Ion şi Doina Aldea-Teodorovici.

Dumitriţa Chicu, Rada Baltag,
stagiare la ziarul TIMPUL

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *