Actualitate

Florile lunii Mai – Păducelul şi Narcisa albă

FLORILE DE PĂDUCEL

La vremea aceasta, arbustul spinos şi uscăţiv cunos­cut sub numele de păducel sau gherghinar s-a transformat din cenuşăreasă în zână, acope­rindu-se ca o mireasă, gă­tită cu voaluri albe de flori. Mărunţele şi parfumate, flo­rile de păducel sunt un elixir de viaţă lungă. Despre ceaiul de pă­ducel se spune că este laptele bătrânilor; fran­cezii îl beau în fiecare zi şi spun că prelungeşte viaţa cu zece ani; la noi, aceste flori, împreună cu frunzele care le însoţesc, sunt folosite la vindecarea a peste 50 de afec­ţiuni, dintre care cele nervoase şi car­diace se află la loc de frunte.
Florile şi frunzele de păducel se culeg în să­culeţi de pân­ză, pe timp frumos, de preferinţă în­tre orele 11.00 şi 15.00; se pun la uscat în strat subţire, imediat după cule­gere, şi se întorc în fiecare zi, aşa încât să nu se strice. Se pre­pară ca ceai său plămădeală în rachiu sau alcool.

Ceaiul de păducel
O jumătate de mână de flori şi frunze proaspete de pă­ducel sau două linguriţe cu flori şi frunze uscate se lasă în apă cât să le acopere timp de două-trei ore, se stre­coară (ma­­ceratul nu se aruncă) şi se opăresc cu o cană cu apă clo­cotită, lăsându-le să se infuzeze timp de 20 de minute. Când timpul a expirat, ceaiul se strecoară (flo­rile se aruncă, nu se folosesc de două ori) şi se ames­tecă cu maceratul în care au fost înmuiate anterior flo­rile. Se beau două-trei căni pe zi.

Tinctura de păducel
Florile şi frunzele de păducel uscate se macină (nu foar­te fin), sau se pisează într-un mojar. Pul­berea obţi­nută se pune într-un borcan şi se acoperă cu alcool ali­men­tar de 70°-80°. În timp ce punem alcoolul, amestecăm în borcan aşa încât planta să fie bine pătrunsă. Trebuie pus atât alcool, încât să rămână o peliculă de două degete deasupra plantei. După ce am adăugat suficient alcool, închidem borcanul şi lăsăm să se macereze tinctura vre­me de două săptămâni, după care o fil­trăm prin tifon şi o pu­nem în sti­cluţe mici.

Câteva boli care se vindecă cu păducel:

* Ischemie cardiacă dure­roasă (angină pectorală) şi nedu­re­roasă – se ia o linguriţă cu tinc­tură de păducel în jumă­tate de pahar cu apă, de trei ori pe zi, în paralel cu trata­mentul prescris de medic. În cazul în care apar dureri, se iau 10-15 picături de tinctură de păducel direct sub lim­bă.
* Hipertensiune – rezultate foarte bune are tratamentul de lun­gă durată cu tinctură de păducel: o linguriţă luată de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Tinctura se ia cu foar­te puţină apă, iar eficienţa sa creşte dacă se ia în acelaşi timp o jumătate de linguriţă cu tinctură de iarbă de tal­pa-gâştei (se prepară în acelaşi mod ca tinctura de pă­du­cel).

Să nu vă lipsească din casă o pungă cu Păducel. Este "Regele" inimii

* Tensiune oscilantă – se fac după metoda descrisă mai sus tincturi de flori şi frunze de păducel, talpa-gâştei şi iarbă de sulfină. Se combină tinctu­rile în părţi egale. Se ia de patru ori pe zi câte o lin­guriţă din acest amestec, diluată în jumătate de pa­har cu apă.
* Aritmie cardiacă – se vindecă dacă bem di­mineaţa şi seara câte o cană cu ceai de păducel în­dulcit cu miere de salcâm sau de tei. Se fac cure lungi, de 6-12 luni, timp în care se elimină din alimen­taţie condimentele picante, al­co­olul, ca­feaua şi alimentele arti­fi­ciale.
* Varice – se bea zilnic un litru de ceai de păducel, în care s-a pus la macerat vreme de o oră coaja (cu tot cu par­tea albă) de la o lămâie. Cura ţine minimum cinci luni. Atunci când venele se umflă (mai ales în anotimpul cald) se ung mai întâi cu smântână proas­pătă, apoi se pre­sară puţin bicar­bonat de sodiu. Separat, se opăresc tărâţe de grâu cu vin şi se for­mează o pastă care se aplică peste venele unse cu smân­tână şi bicar­bonat. Se aplică deasupra bandaje foarte slab strânse şi se stă în repaus, în pat, 1-2 ore.

NARCISA ALBĂ

Puţini ştiu că parfumata narcisă albă are, pe lângă imaculata sa înfăţişare, şi valoare medicina­lă. Bulbii acestei flori suave sunt foarte otră­vitori, mortali în doze de peste 10 g, fiind folosiţi odi­nioară de ba­bele meş­tere pentru a "des­cuia" pân­tecele şi a elimina "rău­tatea din stomac", prin vomă. Petalele însă sunt prac­tic lip­site de toxi­citate, fiind folosite odinioară în "bolile de piept" şi "bătăile de inimă" (tahi­car­die).
Astăzi se folosesc numai pe­talele florilor de nar­ci­să (bulbii fiind prea periculoşi) drept cal­mant, emolient, dezin­fectant şi antiseptic pulmonar. Se culeg doar peta­lele (fără receptacul) şi se usucă în strat subţire şi în lo­curi foarte us­cate (la umezeală îşi pierd repede pro­prie­tăţile medici­nale). Se folosesc mai ales ca ceai.

Ceaiul
Se face la fel ca ceaiul de păducel.

Dulceaţa de petale de narcise
Într-un borcan se pune o peliculă de un deget cu mie­re de mai. Se pun petale proaspete de nar­cise, în strat sub­ţire, apoi se pune un strat de miere cât să le acopere com­­plet, iarăşi un strat subţire de flori ş.a.m.d. Deasu­pra, aproape de gura borcanu­lui, se pune un strat de mie­re cu o grosime de două degete. Se închide borcanul şi se lasă timp de două luni la rece, după care se poate con­suma.

Câteva boli care se vindecă cu petale de narcisă albă:
* Tuse – se iau 2-3 linguriţe pe zi cu dulceaţă de petale de narcisă, contra tusei iritative. Contra tusei spastice, se bea ceai cald de petale de narcisă, în amestec cu frunze de mesteacăn (în părţi egale).
* Astm – se face o cură de ceai de narcisă, iarbă de cim­brişor şi frunze de mentă în părţi egale. Cura durează mi­nimum trei luni pe an. Ceaiul se prepară după metoda descrisă la păducel şi se bea cald, îndulcit cu miere.
* Tahicardie, nevroză cardiacă – se bea zilnic un litru de ceai de petale de narcisă şi flori de păducel, în părţi egale, preparat după metoda descrisă la păducel. Se fac cure de lungă durată.
* Stări de nervozitate, de anxietate – se bea ceai de petale de narcisă, o cană de trei ori pe zi, în cure de minimum două săptămâni.
* Coşmaruri – cu o oră înainte de culcare se bea o cană cu ceai de petale de narcisă, în care s-a adăugat jumătate de linguriţă de pulbere de talpa-gâştei. La copii, se reco­man­dă administrarea a 2-3 linguriţe de dulceaţă de nar­cise.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *