Timpul Liber

Focurile de artificii între lux, obicei și accidente

Astfel, focurile de artificii, care ne luminau cerul doar de revelion și hramul orașului, acum nu mai sunt un lux, iar „exploziile” se aud la nunți, zile de nașteri, sărbători, dar și evenimente politice.

Primele documente în care au fost menționate focuri de artificii datează din China secolului al VII-lea. Acestea au fost inventate de Li Tian, un călugăr chinez, în perioada conducerii dinastiei Song, în scurt timp după crearea prafului de pușcă. Artificiile au fost o parte a culturii chineze, însă, în cele din urmă s-au răspândit în alte culturi și societăți, unde arta și știința de a le face s-a dezvoltat într-o profesie independentă. Istoricii spun că exploratorii occidentali, precum Marco Polo sau negustorii arabi, au adus această substanţă explozibilă în Europa. Astfel, în secolul al XIV-lea, europenii se delectau cu impresionante spectacole de focuri de artificii.

De-a lungul timpului, tehnologia artificiilor n-a suferit prea multe schimbări, deși s-au făcut unele îmbunătăţiri. Iniţial, orientalii nu ştiau să realizeze decât focuri de artificii albe sau aurii. Italienii au fost cei care-au dat şi culoare acestor spectacole.

Cele care au dat o nouă dimensiune focurilor de artificii au fost calculatoarele. Prin intermediul lor, pirotehnicienii, în loc să aprindă explozibilul manual, pot realiza un reglaj perfect al exploziilor programând calculatoarele să aprindă electric artificiile, încât ele să explodeze în ritmul muzicii din timpul unui spectacol. Astfel, în prezent, spectacolele pirotehnice sunt foarte des întâlnite în lume în cadrul diferitelor evenimente culturale sau religioase și celebrări. Totuși, indiferent de tematica sărbătorii, de fiecare dată, publicul pare să fie fermecat.

Între capriciu și portofel

În R. Moldova sunt 13 magazine, dintre care patru în capitală, care au dreptul să vândă articole pirotehnice. De altfel, la iniţiativa agenţilor economici, cu domenii de activitate din regimul armelor, muniţiilor şi produselor pirotehnice, a fost înregistrată Asociaţia Patronală a Pirotehniştilor şi Armurierilor „ARMURIERUL” din Moldova.

Conform legislației în vigoare, în noaptea dintre ani utilizarea focurilor de artificii este permisă, cu condiția utilizării articolelor pirotehnice achiziționate la una din unităţile comerciale autorizate de către autorităţile publice locale. Este interzisă comercializarea în perioada orelor 22.00-07.00, iar folosirea lor în această perioadă constituie o contravenție.

În funcție de complexitatea artificiilor, prețul lor pornește de la cinci lei și poate ajunge la peste cinci mii de lei. Mihai Gorceag, directorul unei companii de comercializare a articolelor pirotehnice care și-a început activitatea în 2009, spune că în acest an aproximativ o sută de persoane au cumpărat focuri de artificii, iar suma maximă pe care au investit-o a fost 500 de euro.

Cei care-și doresc să aibă parte de un spectacol deosebit se adresează la pirotehnicieni care alcătuiesc programul artistic al focurilor de artificii. Conform lui Mihail Gorceag, prețul acestui serviciu constituie 10-15% din costul articolelor pirotehnice. „Sunt focuri de artificii pe pământ, în parcuri, de înălțime. În funcție de doleanțele clienților, noi le arătăm ce putem face. Dacă este vorba de o nuntă, le propunem focuri de artificii în formă de inimă, cascade. Avem și focuri de artificii de interior”, povestește pirotehnicianul Victor Lebedev. Conform lui, moldovenii au gusturi foarte diferite. „Unii sunt foarte hotărâți, alții se lasă pe mâna noastră. Unii vor un program scurt și frumos, alții cer un program lung, dar simplu. Alții preferă să nu facă nimic, decât să aleagă un program sărac”, spune pirotehnicianul. Conform acestuia un program de complexitate medie, pentru o nuntă, poate ajunge la prețul de o mie de euro.

Cu cer frumos și fără degete

Utilizarea incorectă a focurilor de artificii poate fi foarte periculoasă pentru viața „pirotehnicienilor” amatori. Anul trecut, de sărbători, doar în capitală, două persoane au rămas fără degete la mâini după ce au folosit incorect articole pirotehnice. În noaptea de Revelion din anul curent, 11 persoane din Chişinău au ajuns la spital cu traumatisme ale mâinilor provocate de petarde, toţi rămânând fără 2-3 degete.

Medicii de la Spitalul de Urgenţă din Chişinău spun că, în anii trecuţi, de Revelion erau înregistrate câte cinci-șase cazuri de traumatisme din cauza petardelor.

În anul 2000, cu ocazia unui singur spectacol organizat pe Harbour Bridge, celebrul pod din Sydney, au fost aprinse 20 de tone de explozibil pentru a distra peste un milion de spectatori veniţi în port. În acelaşi an, Statele Unite au cheltuit 625 de milioane de dolari pe aproximativ 70 de milioane de kilograme de artificii. Cu siguranţă, şi azi, oamenii din diferite culturi sunt fascinaţi de focurile de artificii. Şi despre ei se poate spune acelaşi lucru: „Se pare că nu le prea pasă cât costă focurile de artificii“.

În Dubai, spectacolul de Revelion a fost realmente impresionant: aproximativ 500 mii de artificii au fost lansate din 400 de locaţii diferite, de-a lungul a 100 de kilometri. Astfel, Dubai a intrat în Cartea recordurilor Guinness. Recordul anterior a fost doborât de Kuweit în 2011, atunci când au fost lansate aproximativ 77 mii de artificii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *