Economie

Fondul de rezervă, cheltuit pentru deplasări, recepţii şi manifestări

Fondul de rezervă al Moldovei riscă să se transforme dintr-un instrument pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă în unul foarte comod pentru atingerea unor scopuri politice. Opinia îi aparţine economistului Valeriu Prohniţchi, liderul Centrului analitic „Expert-Grup”. Potrivit unui raport realizat de acesta, Fondul de rezervă, de cele mai dese ori, este utilizat pentru activităţi care ar fi trebuit finanţate din buget, şi mai puţin pentru lichidarea consecinţelor situaţiilor excepţionale. Expertul remarcă faptul că, „deşi în perioada 2010-2012 Moldova nu a dus lipsă de cataclisme naturale şi situaţii excepţionale, pentru finanţarea cheltuielilor legate de înlăturarea consecinţelor lor, din Fondul de rezervă au fost cheltuite circa 12 mln. lei, o sumă derizorie în comparaţie cu amploarea pagubelor suferite de cetăţeni. Totodată, această sumă este infimă şi în comparaţie cu cheltuielile pentru activităţi perfect previzibile care ar fi trebuit finanţate din bugetele autorităţilor, nu din Fondul de rezervă precum deplasări, expoziţii şi recepţii, pentru care s-au cheltuit peste 23 mln. lei.

Astfel, în 2011 şi 2012 din Fondul de rezervă au fost finanţate acţiuni „excepţionale” precum pregătirea şi desfăşurarea paradei militare din 27 august 2011 – peste 9 mln. lei, organizarea recepţiilor cu ocazia aniversării a 20-a de la proclamarea Independenţei – 175,9 mii lei, pregătirea şi desfăşurarea manifestărilor cultural-artistice din 27 august 2011 – 1,035 mln. lei. „Chiar ar trebui să credem că în 2010, când planifica bugetul de stat pentru 2011, Guvernul încă nu ştia că în următorul an Moldova urmează să împlinească 20 de ani de independenţă?”, se întreabă autorul analizei. Alte 1,248 mln. lei din Fondul de rezervă au fost cheltuite pentru organizarea şi desfăşurarea manifestărilor cultural-artistice cu ocazia sărbătoririi Revelionului 2012.

„Întrebări apar în legătură cu legalitatea acoperirii din Fondul de rezervă a cheltuielilor ce ţin de achitarea serviciilor comunale, exploatării clădirii şi impozitelor de stat a ÎS „Cantina Cancelariei de Stat” – 2,296 mln. lei. Dacă o întreprindere de stat, deşi prestează servicii de catering la preţuri de piaţă, este falită, de ce ar trebui să fie menţinută în proprietatea statului şi să beneficieze de suport financiar bugetar într-o formă atât de inoportună?”, notează Valeriu Prohniţchi. În acest context, expertul atenţionează asupra problemelor grave legate de transparenţa luării deciziilor de Guvern cu privire la alocarea banilor din Fond. De exemplu, din cele 51,25 milioane MDL cheltuite în 2011, 18,13 milioane au fost trecute la capitolul „confidenţial”. Potrivit lui Prohniţchi, problema principală constă în faptul că utilizarea banilor din Fondul de rezervă este practic în afara controlului parlamentar, iar reglementările inadecvate creează premise pentru luarea unor decizii arbitrare în cheltuirea banilor publici.

În perioada 2007-2011, din Fondul de rezervă au fost cheltuite circa 230 milioane MDL.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *