Fotbal: România – Ungaria, un meci decisiv pentru calificarea tricolorilor la barajul pentru CM 2014
Echipa antrenată de Victor Piţurcă este în prezent pe locul trei, la un punct de Ungaria (locul secund), şi are nevoie de victorie, coroborată cu măcar un egal în faţa Turciei, marţi, tot în Capitală, pentru a fi în cărţile calificării la baraj.
Optimismul domină ambele tabere, care arată motivate şi pregătite de un meci cu asemenea miză. Dacă preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, a declarat României va învinge Ungaria ”cu cel puţin 1-0” şi ”va marca Tănase”, Mircea Sandu, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, are încredere în valoarea selecţionerului, subliniind că ”Piţurcă este un învingător”. Mihai Pintilii a admis că ar fi ideal pentru tricolori să obţină 6 puncte în următoarele două meciuri din preliminariile CM 2014, dar şi 4 puncte, cu o victorie obligatorie în meciul de vineri cu Ungaria, ne-ar avantaja în cursa pentru locul 2 în grupă. Bogdan Stancu a subliniat că cele trei puncte cu Ungaria ”sunt esenţiale”.
Piţurcă a recunoscut că are 2-3 semne de întrebare privind formula de start şi a menţionat că atacantul Ciprian Marica, în prezent fără echipă, poate să joace 60-70 minute fără probleme. Antrenorul echipei naţionale crede că şi un egal ar menţine naţionala în ecuaţia locului 2, cu condiţia să batem Turcia: ”Teoretic şi la un meci egal, şansele noastre de a merge la baraj rămân. Sigur, cu condiţia să câştigăm cu Turcia. Noi în momentul acesta ţintim victoria, vom vedea şi dacă putem s-o obţinem. Dar nu vreau să mă gândesc că se poate termina meci egal”.
La rândul său, Sandor Egervari, selecţionerul Ungariei, a afirmat că echipa sa a venit la Bucureşti să câştige.
Naţionala de fotbal a României este neînvinsă în ultimele şapte partide directe cu Ungaria, dintre care patru au fost victorii, iar trei egaluri. Şase dintre aceste meciuri au fost oficiale, iar unul amical. În total, cele două echipe s-au întâlnit de 23 de ori, Ungaria câştigând 12 partide, România 5, iar alte 6 s-au încheiat remiză, golaverajul fiind net favorabil adversarilor, cu 52-27. Cea mai drastică înfrângere a tricolorilor (chiar din palmaresul lor general) a fost în 1948, la Budapesta, 9-0 pentru Ungaria. Primul meci a însemnat şi o victorie clară a Ungariei, cu 4-0, în 1931. Al doilea meci a adus revanşa, cu 5-1 pentru România, la Bucureşti.
Victor Piţurcă a fost selecţionerul României la trei partide cu Ungaria, 1-1 la Budapesta, 2-0 la Bucureşti, ambele în preliminariile EURO 2000, şi 2-2 la Budapesta în primăvară, la ultimul meci direct, în care tricolorii au smuls egalul în prelungiri.
Meciul de vineri va fi cu numărul 643 din palmaresul general al tricolorilor. România are în prezent 285 de victorii, 161 egaluri şi 196 eşecuri în 642 de meciuri şi un golaveraj de 1070-838.
Piţurcă are un palmares la naţionala României de 84 de partide, în care a obţinut 47 de victorii, a înregistrat 20 de egaluri şi a pierdut 17 meciuri, având un golaveraj de 144-71.
Selecţionerul Ungariei, Sandor Egervari, aflat în funcţie din 2010, are un bilanţ de 16 victorii, 8 egaluri şi 7 înfrângeri, în 31 de partide pe banca adversarei României.
Egervari a deplasat la Bucureşti un lot de 24 de jucători, fiind nevoit să renunţe la fundaşul Norbert Mészáros (Debrecen VSC-Teva), titular în meciul tur, în locul căruia l-a convocat pe debutantul Szilárd Devecseri (Haladás). De fapt, selecţionerul maghiar are nu mai puţin de patru debutanţi în lot, ceilalţi trei fiind portarul Megyeri şi fundaşii Fiola şi Gyomber. Zece jucători sunt din campionatul intern, iar restul sunt stranieri. Portarul Gábor Király este cel mai vârstnic component al lotului (37 ani) şi totodată cel mai selecţionat (89 meciuri). Imre Szabics este golgheterul la zi al echipei, cu 13 reuşite. István Kovács (21 ani) este mezinul echipei maghiare.
Piţurcă a convocat un lot de 23 de jucători, 12 din campionatul intern şi 10 stranieri, în timp ce atacantul Ciprian Marica nu are încă o echipă după ce s-a despărţit în mai de Schalke 04. Răzvan Raţ, cu 89 de selecţii, este fotbalistul cu cele mai multe meciuri la naţională, dar portarul Bogdan Lobonţ este cel mai vârstnic (35 ani). Marica este golgheterul lotului, cu 21 de goluri. Alexe este cel mai tânăr din lotul lui Piţurcă, 23 de ani neîmpliniţi. Lipsesc, printre alţii, Adrian Mutu, Bănel Nicoliţă, Gabriel Tamaş, Costin Lazăr sau Gheorghe Grozav.
Partida va fi condusă de o brigadă de arbitri din Spania, avându-l la centru pe Alberto Undiano Malleno. În vârstă de 40 ani, Malleno este purtător al ecusonului FIFA din 2004, fiind desemnat cel mai bun cavaler al fluierului din Spania în 2005 şi 2007 şi a oficiat la Cupa Mondială din Africa de Sud, în 2010. Ibericul a mai arbitrat o dată naţionala României, pe 7 octombrie 2007, într-un meci cu Belarus, câştigat pe Ghencea de tricolori cu scorul de 3-1, în preliminariile EURO 2008. Totodată, a condus meciul dintre CFR Cluj şi Manchester United (1-2), din 2 octombrie 2012, din grupele Ligii Campionilor. Mallenco va fi ajutat la cele două tuşe de compatrioţii săi Roberto Diaz Perez Del Palomar, Pau Cebrian Devis, arbitri asistenţi, în timp ce Carlos Clos Gomez va fi al patrulea oficial (arbitru de rezervă). Comisar de joc la partida cu Ungaria va fi englezul Mike Foster, iar evaluator (observator) de arbitraj, italianul Alfredo Trentalange.
Tot vineri, în Grupa D au loc şi partidele Turcia – Andorra (21,00, la Kayseri) şi Estonia – Olanda (21,30, la Tallinn). În clasament, pe primul loc se află Olanda, cu 18 puncte, urmată de Ungaria, 11 p, România, 10 p, Turcia, 7 p, Estonia, 6 p, Andorra, 0 p, toate din câte 6 meciuri.
Ordinea şi siguranţa vor fi asigurate la meciul România – Ungaria de 1.000 de jandarmi, 1.000 stewarzi şi 800 poliţişti. Totodată au venit la Bucureşti şi trei reprezentanţi ai poliţiei din Ungaria.
Ultimele bilete la meciul dintre naţionalele României şi Ungariei, cu preţuri de 40, 80, 160, 400, 600 şi 800 lei, vor putea fi cumpărate, vineri 6 septembrie, în ziua meciului, de la sediul Federaţiei Române de Fotbal (Casa Fotbalului), între orele 09,00 şi 16,00. Echipa Ungariei va fi susţinută la Bucureşti de 3.000 de suporteri.
Vineri va avea loc şi un meci între jurnaliştii români şi cei unguri, organizat de Asociaţia Presei Sportive din România, echipa învingătoare urmând să fie răsplătită cu trofeul ”Josif Petschovschi Friendly Cup”. Josif Petschovschi, un jucător de origine română, poreclit ‘Ciala’, a evoluat atât în campionatul Românei, cât şi în cel al Ungariei.
Joi a fost vernisată la Bucureşti expoziţia ”Istorie la firul ierbii”, dedicată meciurilor de fotbal oficiale şi amicale dintre echipele României şi Ungariei. Expoziţia, găzduită de Muzeul Sportului din Bucureşti, este organizată de Institutul Maghiar din Bucureşti, Muzeul Olimpic şi al Sportului de la Budapesta şi Muzeul Sportului din Bucureşti, fiind structurată pe următoarele perioade: ”Primele meciuri: 1933-1940”, ”Meciurile de după cel de Al Doilea Război Mondial: 1945-1948”, ”Olimpiada de la Helsinki şi anii ’50”, ”Anii ’70 şi partida decisivă de la Belgrad”, ”Ultima victorie maghiară şi prima victorie românească: anii ’80 şi ’90”, ”Secolul 21”.
Expoziţia a fost vernisată şi în luna martie, în clădirea Muzeului Sportului Maghiar din Budapesta, aflat în apropierea stadionului ”Puskás Ferenc”, înaintea meciului dintre selecţionatele Ungariei şi României, în preliminariile Cupei Mondiale 2014, încheiat la egalitate, 2-2.
Sursa: Agerpres
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!