FOTO. Ofițerii CNA în „vizită surpriză” la ASP Hîncești. Un angajat al instituției și doi intermediari, reținuți, în dosarul de eliberare ilegală a permiselor de conducere. Reacția ASP
O schemă de corupție la eliberarea permiselor de conducere a fost documentată de ofițerii Direcției generale teritoriale Sud a Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurorii anticorupție. Un angajat al Agenției Servicii Publice (ASP), din oficiul Hîncești, și doi intermediari au fost reținuți pentru punerea în aplicare a unui sistem de colectare ilicită a mijloacelor financiare de la candidații pentru obținerea permisului de conducere, relatează Realitatea.md.
Astfel, potrivit probatoriului, administrat de DGT Sud a CNA și procurori, cele trei persoane ar fi acționat coordonat, susținând că ar avea influență asupra angajaților Secţiei Înmatricularea Transportului şi Calificarea Conducătorilor Auto (SÎTCCA) din Hîncești și că îi pot determina să favorizeze candidații să susțină probele teoretice și practice. Astfel, sumele pretinse pentru un permis variind între 300 și 1200 de euro.
Pentru a fortifica probatoriul, ofiţerii CNA au efectuat percheziţii în birouri, automobilele și la domicilii persoanelor suspecte. În cadrul perchezițiilor au fost ridicate înscrisuri de ciornă cu date de identitate ale candidaților, copia buletinelor de identitate, sume bănești în sumă de 38 de mii de euro, 39 de mii de lei, 400 de dolari, 420 de lire sterline, dar și telefoane mobile.
Astfel, în urma acțiunilor de urmărire penală, trei persoane au fost reținute și plasate în izolatorul CNA pentru 72 de ore.
De asemenea, menționăm că Agenția Servicii Publice (ASP) a venit cu o reacție publică după ce marți, 19 septembrie, un angajat al instituției din oficiul Hîncești, dar și doi intermediari au fost reținuți pentru 72 ore, implicați într-o schemă de corupție la eliberarea permiselor de conducere.
„Agenția Servicii Publice anunță că este în comunicare activă cu organele de drept și acordă tot suportul necesar pentru elucidarea deplină a cazurilor documentate. ASP își dorește ca acest dosar, de rând cu celelalte pornite de către organele de drept ce vizează cazuri de corupție cu implicarea angajaților instituției, să ajungă în instanțele de judecată”, se arată în mesajul instituției.
Si noi ne miram de ce in Moldova se produc accidente rutiere grave.