CSI / RusiaRăzboiUcraina

FOTO. Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Peskov, susține că fiul său a fost pe front, în Ucraina

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, anunţă luni, 24 februarie, că fiul său, Nikolai, în vârstă de 33 de ani, a participat la ofensiva rusă în Ucraina, la câteva luni după ce a fost acuzat că a vrut să evite să fie trimis pe front, relatează AFP și News.ro.

”El a luat această decizie. Este adult. Da, a participat efectiv la operaţiunea militară specială” în Ucraina, a declarat Dmitri Peskov presei, refuzând să ofere mai multe detalii.

Liderul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a anunţat că Nikolai Peskov, în vârstă de 33 de ani, a servit ”cu curaj şi eroism” timp de şase luni în estul Ucrainei, în secret, sub altă identitate, ca servant de lansator multiplu de rachetă de tip ”Uragan” aparţinând forţelor Wagner.

„Bineînţeles, pentru popor aceasta este o situaţie necunoscută, pentru că toată lumea este obişnuită cu faptul că copiii elitei sunt ascunşi de către părinţi lor”, a comentat Prigojin într-un mesaj poblicat de serviciul său de presă, potrivit surselor citate.

De asemenea, acesta a mai spus că nu l-a sfătuit pe Nikolai Peskov să servească în armata regulată rusă, pentru a evita să fie pus în spate, într-un cartier general, sau să fie trimis la o ”maşină de tocat carne” în prima linie.

În urma acestor declaraţii ale lui Prigojin, cotidianul Komsomolskaia Pravda a publicat un interviu cu Nikolai Peskov în care acesta spune că a ales să lupte pentru a-şi face ”datoria” şi că a primit o medalie pentru faptele sale de arme.

În urmă cu şase luni, Nikolai Peskov a fost acuzat, din contră, că vrea să se sustragă întrolării în armată, în urma unor declaraţii la o farsă la telefon.

La sfârşitul lunii septembrie, după ce Rusia a anunţat o mobilizare militară ”parţială”, un blogger care-l susţine pe opozantul înacercerat Aleksei Navalnîi l-a sunt în direct pe Nikolai Peskov şi s-a dat drept un recrutor din armata rusă.

„Trebuie să înţelegeţi, dacă ştiţi că sunt domnul Peskov, că nu este deloc corect ca eu să fiu acolo”, i-a spus Nikolai Peskov, sugerând că nu se va lăsa înrolat.

„N-am nicio poblemă să-mi apăr patria, dar trebuie mai întâi să înţeleg ce este fezabil în ceea ce mă priveşte”, pleda acesta.

Opozanţi şi susţinători ai Războiului rus din Ucraina îi acuză cu regularitate pe membrii elitei politice ruse de faptul că profită de privilegii pentru a evita ca rudele lor să fie trimise pe front.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *