CSI / Rusia

FOTO. Un politician rus de rang înalt s-a pozat cu barosul trimis de „Bucătarul lui Putin” ca omagiu pentru trupele Wagner. Arma a devenit simbolul răzbunării

Vineri, 20 ianuarie, un politician rus de rang înalt a publicat o fotografie în care apare strângând în mâini un baros care i-a fost trimis de şeful grupului de mercenari Wagner, instrument adoptat ca simbol al răzbunării, de când un baros similar a fost folosit pentru a ucide un dezertor din Wagner 2022, relatează G4media.

Darul macabru părea să-i fi fost trimis în semn de mulţumire lui Serghei Mironov, lider în parlament al Rusiei Juste, un partid loial lui Putin pentru sprijinul acordat grupului Wagner şi faptele sale de arme pe câmpul de luptă în estul Ucrainei.

Mironov, fost paraşutist, a salutat grupul Wagner, care se autointitulează companie militară privată, drept „formaţiune militară eroică” după ce a condus o operaţiune prin care forţele ruse au capturat în luna aceasta oraşul ucrainean Soledar, relatează sursa citată.

De asemenea, politicianul rus a postat și o fotografie în care pozează cu barosul primit în dar pe conturile sale de socializare, mulţumindu-i lui Evgheni Prigojin, numit „Bucătarul lui Putin”, fondatorul Wagner, pentru acest cadou neobişnuit.

Capul de metal al barosului poartă sigla Wagner şi este ornat cu o mulţime de imagini ale unor cranii.

„Acesta este un instrument util. Cu ajutorul lui vom da o lovitură ideologiei naziste care vrea să ne distrugă ţara”, a declarat Mironov, care, la fel ca mulţi alţi politicieni ruşi, descrie războiul din Ucraina ca pe o luptă existenţială pentru supravieţuirea Rusiei împotriva unui Occident malefic.

Ucraina şi Occidentul resping această caracterizare, afirmând că singurul lor scop este să împingă forţele ruse afară din Ucraina, după ce acestea au invadat-o la 24 februarie 2022.

În timp ce Kremlinul susţine că grupuri ca Wagner sunt libere să lucreze în străinătate, activităţile companiilor militare private în interiorul Rusiei sunt interzise din punct de vedere tehnic.

Mironov a declarat marţi că activităţile grupului Wagner ar trebui să fie legalizate şi în interiorul Rusiei, afirmând că partidul său a elaborat proiectul de lege necesar.

După ce a evitat mult timp lumina reflectoarelor, Prigojin, şi-a asumat o mai mare vizibilitate în ultimele luni, criticând comandanţii militari ai forţelor armate pentru eşecurile lor pe câmpul de luptă şi exprimându-şi propriile opinii cu privire la diferite probleme politice.

De asemenea, acesta a vorbit despre baros ca despre un simbol al răzbunării care trebuie folosit împotriva celor pe care îi consideră trădători.

În luna noiembrie, un videoclip neverificat a apărut pe un canal de social media asociat grupului Wagner care arăta pe cineva folosind un baros pentru a ucide un luptător Wagner care se predase forţelor armate ucrainene şi afirmase că vrea să lupte de partea lor.

Inițial, Prigojin a spus că aceasta ar fi „o moarte de câine pentru un câine”, dar nu a revendicat responsabilitatea directă pentru crimă în numele Wagner, iar ulterior a sugerat, fără dovezi, că în spatele acesteia s-ar fi aflat forţe străine, potrivit Reuters.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

1 comentariu

  1. Ce baros o sa ii iei tu, rusule in cohones peste vreo 10 ani…. cand economia Rusiei va fi pe butuci.
    Las’ ca mai vorbim peste 10 ani… cine ajunge pana atunci !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *