InternaționalUE / Nato

Franța îi cere Turciei și Ungariei să ratifice aderarea Suediei la NATO

Şefa diplomaţiei franceze, Catherine Colonna, a cerut joi, 28 septembrie, Turciei şi Ungariei să ratifice aderarea Suediei la NATO, transmite Agerpres.

”Ne-ar plăcea să vedem Suedia în NATO şi ne-ar plăcea să vedem cum Turcia şi Ungaria îşi pun în practică angajamentul”, a declarat Colonna la Helsinki, în cadrul unei conferinţe de presă alături de omoloaga ei finlandeză, Elina Valtonen.

Vă amintim că în luna iulie, Turcia şi Ungaria au renunţat la exercitarea dreptului de veto faţă de primirea Suediei în alianţa nord-atlantică, dar parlamentele de la Ankara şi Budapesta întârzie ratificarea.

Premierul ungar Viktor Orban a apreciat recent că ”nu este nicio urgenţă” privind procedura respectivă şi a cerut mai întâi ”respect” din partea suedezilor.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat în luna iulie că ratificarea nu va avea loc mai devreme de luna octombrie. El face de câteva luni presiuni asupra guvernului de la Stockholm, cerând măsuri împotriva profanării Coranului, în urma unor manifestaţii publice care au tensionat relaţiile bilaterale.

Vă amintim că la 4 aprilie 2023, Finlanda, a devenit în mod oficial, al 31-lea stat membru al NATO, după 30 de ani de nealiniere militară. Finlanda și Suedia au luat decizia de a renunţa la deceniile de neutralitate după ce Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie 2022. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *