Sănătate

Fructul care trebuie consumat când este caniculă. Temperaturile mari nu se vor mai resimți la fel

Specialiștii în nutriție recomandă ca, pe timp de caniculă, să consumăm alimente bogate în apă – mai ales fructe și legume – pentru a permite organismului să funcționeze optim.

Fructele şi legumele nu trebuie să lipsească din dietă când temperaturile și, implicit, disconfortul termic sunt ridicate. Pentru a suplini pierderea apei din organism print transpirație, dar și pentru a oferi organismului nutrienții și vitaminele necesare pentru a se apăra, alimentația sănătoasă este esențială, explică specialiștii.

Ce să bei și ce să mănânci când e caniculă
Alimentaţia pe timp de caniculă – cum este în aceste zile în multe județe din spațiul românesc, dar și în multe regiuni din Europa – trebuie sa fie echilibrată, cu un aport optim de nutrienţi şi minerale.

„Pentru a elimina riscul deshidratării, se recomandă consumul de alimente bogate în apă, în special fructe şi legume. Organismul are nevoie de 1 litru şi jumătate2 litri de apă pentru reabsorbţia volumului de lichide şi de săruri minerale pierdute prin transpiraţie”, spune nutriţionistul Florin Ioan Bălănică.

În opinia specialistului, există mai multe alimente şi lichide la care nu trebuie să renunţăm când e caniculă. La capitolul fructe, cele mai bune de consumat sunt pepenele roșu, pepenele galben, piersica, căpşunile. Pepenele este fructul ideal pe timpul verii, are un conţinut ridicat de apă, este bogat în vitamine şi ne ajută să ne păstrăm energia în zilele caniculare.

Și căpşunile contribuie la revitalizarea organismului, fiind bogate în minerale şi vitamine, reduc stresul şi grăbesc procesul de vindecare. Acestea pot fi incluse în topul fructelor cu o puternică capacitate antioxidantă. Se consideră că proprietăţile antioxidante au legătură cu culoarea roşu-strălucitoare pe care o au. Rodiile ajută la reducerea temperaturii corporale şi, în plus, sunt bogate în vitamine şi minerale care asigură buna funcţionare a organismului. Rodiile reprezintă o sursă importantă de vitamine, A, B5, C, E, K, acid folic, dar şi minerale: calciu, potasiu, magneziu, fier.

Salata verde, sursă de vitamine

În ceea ce privește legumele, castraveţii nu sunt doar o gustare răcoritoare şi crocantă, ci şi un aliment sănătos şi gustos, cu beneficii uimitoare asupra sănătăţii. Castraveţii sunt compuşi în proporţie de 95% din apă, ceea ce înseamnă că într-o zi călduroasă de vară ne pot ajuta să ne menţinem hidrataţi. Castraveţii pot fi consumaţi atât cruzi în salate, cât şi muraţi, și pot fi folosiţi şi ca o bază excelentă pentru sucul de legume, ar asta pentru că au o aromă răcoroasă şi conţin apă. La această bază se poate adăuga spanac, salată verde, pătrunjel, ţelină. Sucurile pot fi o modalitate ideală de a consuma castraveţii.

Un alt produs al naturii excelent pentru această perioadă este salata verde, care este saracă în calorii, săţioasă, care accelerează procesul de eliminare şi chiar reglează apetitul. Bogate în apă, frunzele de salată sunt o sursă extraordinară de vitamine, A, B1, B2, B9, C, K, potasiu, magneziu, iod, fosfor, cupru sau zinc și ne ajută și să scăpăm de kilogramele în plus într-un mod natural şi sănătos.

Dovlecelul este bogat în antioxidanţi, vitamine, dar totodată şi în minerale esenţiale pentru funcţionarea organismului, precum sodiu, potasiu, calciu, magneziu.

Specialiștii recomandă și ceaiurile sau sucurile naturale pentru a combate efectele caniculei. Ceaiul de mentă sau menta dintr-o limonadă uşor îndulcită cu miere ajută la reducerea temperaturii corpului. Recomand consumul de ceai de mentă după o masă copioasă, dar şi în cazul indigestiilor sau meteorismului (balonării).

Pentru echilibrarea pierderilor de calciu din organism pe timpul verii este benefic consumul de iaurt. Acesta poate fi consumat la orice masă. Este o sursă sanogenă de proteine şi este recomandat şi persoanelor care doresc să scadă în greutate.

Pline de vitamine, sucurile naturale şi smoothie-urile ne ajută să luptăm contra oboselii din timpul caniculei. Trebuie să acordăm atenţie zahărului din aceste băuturi şi să încercăm să diluăm cu puţină apă.

Și supele sunt recomandate în zilele fierbiți. În acest mod ne şi hidratăm, dar prin aportul de fibre combatem şi tulburările de tranzit.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *