Funcţionarii publici, obligaţi să denunţe cazurile de corupţie
„Persoanele cărora le sînt încredinţate funcţii publice au obligaţia să raporteze actele de corupţie, cele conexe actelor de corupţie şi faptele de comportament corupţional care le-au devenit cunoscute în timpul atribuţiilor de serviciu”, se spune în proiect. Această prevedere se aplică şi în cazul liderilor de partid sau organizaţiilor social-politice, şefilor întreprinderilor de stat sau ai instituţiilor publice.
Sub incidența acestei legi intră notarii publici, avocaţii, executorii judecătoreşti, experţii judiciari privaţi, mediatorii ș.a.
Potrivit proiectului, dacă o persoană cu funcție publică află despre comiterea unui act de corupție, aceasta este obligată să sesizeze despre caz Centrul Național Anticorupție în termen de trei zile, în caz contrar riscă să fie sancționată disciplinar. Denunţătorul riscă dosar penal în cazul în care se stabileşte că a raportat informaţii false.
Corupţia afectează mediul de afaceri, sistemul judecătoresc, veniturile populaţiei şi ale statului, calitatea educaţiei şi ocrotirea sănătăţii, precum şi calitatea vieţii în general, se constată într-o notă a Ministerului Justiţiei. Proiectul promovat de minister are scopul de a identifica cazurile de corupţie.
Pentru a intra în vigoare, legea urmează a fi adoptată de Parlament.
sursa: moldpres.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!