Actualitate

Funeralii pe internet: Dodon a fost la un concurs de umor în ziua în care Alexandru Moșanu era petrecut pe ultimul drum

Acum o săptămână, clasa politică a R. Moldova a suferit o mare pierdere. Alexandru Moșanu, primul președinte al Parlamentului, s-a trecut dintre noi. Iar la 10 decembrie au venit să-l petreacă pe ultimul drum politicieni, prieteni, colegi și simpli cetățeni. Spre uimirea tuturor, însă, de la funeralii au lipsit primele persoane în stat: Andrian Candu și Igor Dodon. TIMPUL a încercat să afle cu ce le-a greșit acestora cel mai inteligent spicher al Legislativului de la Chişinău, care a semnat şi Declarația de Independență a R. Moldova, datorită căreia Candu şi Dodon au ajuns astăzi oameni mari.

Candu și-a exprimat condoleanțele pe Facebook

Andrian Candu, actualul președinte al Parlamentului, nu a participat la funeraliile predecesorului său, deoarece nu ar fi fost în țară în acele zile. Potrivit unui comunicat de presă al Legislativului, publicat pe 9 decembrie, demnitarul se afla la Londra, unde a participat la o conferință internațională. 

„Obiectivele Globale de dezvoltare durabilă pentru securitatea rutieră” şi la şedinţele consiliului anual de leadership Global Network. Totuși, se pare că moartea lui Moșanu nu l-a lăsat rece pe spicher, care şi-a exprimat condoleanţele într-un mesaj pe Facebook. „Am pierdut un Om, martor al schimbărilor majore din momentul obținerii independenței țării noastre, Om cu un rol important în apărarea valorilor naționale, Om cu demnitate și verticalitate. Dumnezeu să-l odihnească în pace și veșnică să-i fie amintirea…”, a menționat Candu.

Ion Ceban se distrează pe seama amintirii lui Moşanu

Dacă preşedintele Parlamentului se afla la Londra, şeful statului a considerat mai relevant să participe în ziua înmormântării, alături de soţie-sa, la cea de-a XXI-a ediție a Târgului Caritabil de Iarnă, organizat de CIFM în cadrul unui centru expozițional, dar și la finala Ligii Regionale TVC „Moldova”, care este un concurs de umor. Cel puţin, acest lucru l-a dat de înţeles Igor Dodon pe aceeaşi reţea de socializare.

Am încercat să aflăm cum se explică această decizie totalmente nefondată a președintelui Dodon. Contactat de TIMPUL, Ion Ceban, purtătorul de cuvânt al şefului statului, ne-a spus că Dodon a dat explicaţii în privinţa lipsei sale de la funeraliile lui Moșanu în conferința de presă în care a prezentat bilanțul activității sale de un an, în funcția de preşedinte. În realitate, însă, în cadrul evenimentului nominalizat, Dodon a fost întrebat de jurnaliști dacă va participa la funeraliile Regelui Mihai I al României, dar despre înmormântarea primului președinte al Parlamentului R. Moldova n-a fost nici vorbă. Acest lucru ne face să credem că, Ion Ceban fie că nu a găsit altă cale de a se eschiva de la răspuns, fie că a avut plăcerea să se distreze pe seama noastră şi să ia în râs trecerea la cele veșnicie a lui Alexandru Moşanu.

Și Diacov a scris un mesaj pe internet

Lipsa celor mai importante persoane ale statului de la funeraliile primului președinte al Parlamentului, a trezit diverse reacții printre foștii colegi ai lui Moșanu. Dumitru Diacov, şi el ex-spicher al Legislativului, actualmente preşedinte de onoare al PDM, regretă că nici el, nici Candu nu au putut participa la înmormântare. Însă el ne asigură că a avut motive întemeiate să lipsească. „Eu, de exemplu, am fost plecat din țară și îmi pare rău că nu am putut participa la funeraliile dlui Moșanu, dar am scris un mesaj de condoleanțe pe o rețea de socializare. Din câte cunosc, și domnul Candu era într-o vizită de lucru. Am activat împreună și ne-am împăcat bine cu dl Moșanu, dar, din păcate, asemenea lucruri se întâmplă când te aștepți mai puțin…”, se scuză Diacov.

Mai mult, el consideră că prezența președintelui Dodon nu era obligatorie, întrucât funeraliile au fost organizate de Parlament și de Guvern. „Nu știu de ce dl Dodon a lipsit de la înmormântare, dar cred că el a privit ideologic aceste lucruri. De fapt, nici nu știu dacă președintele trebuia să fie neapărat prezent. Dl Moșanu a fost președintele Legislativului, de aceea consider că, în primul rând, colegii din Parlament trebuiau să participe la înmormântare”, adaugă președintele de onoare al PDM.

„Dodon nu-l recunoaște pe Moșanu, așa cum eu nu-l recunosc pe el”

Un ex-premier a R. Moldova ne-a rugat insistent să nu-i publicăm numele în acest articol, invocând că el nu poate comenta lipsa unor oameni de la evenimente. Totuși, el a dat de înțeles, că cel mai probabil, Dodon a lipsit de la înmormântarea lui Moșanu, pentru că nu cunoaște personalitățile marcante ale neamului.

„Nu știu de ce n-a fost. Întrebați-l pe el! Dacă dl Candu nu era în țară, n-avea cum să fie prezent. Dacă n-a fost Dodon – rușine. Probabil că nici el nu-l recunoaște pe Moșanu, așa cum eu nu recunosc statul R. Moldova, nici pe Dodon. Când era dl Moșanu președinte, n-am o idee clară câți ani avea acest Dodon, dar probabil că era student sau elev pe atunci. Însă nu mă interesează acest joc de-a țara. Eu n-am recunoscut niciodată acest stat, pentru mine există Basarabia, Nordul Bucovinei și Ținutul Herța, care au fost răpite de regimul bolșevic”, spune ex-premierul R. Moldova.

„Lipsa de respect vine din lipsa celor şapte ani de acasă”

Nicolae Dabija, scriitorul care a luptat pe baricade împreună cu Alexandru Moșanu pentru independența R. Moldova și limba română, înțelege absența lui Candu de la acest eveniment trist, însă condamnă dur lipsa de respect a președintelui Dodon fața de personalităţile politice de la noi. „Obrăznicia lui Dodon e strigătoare la cer! El îi tratează cu dispreț pe toți cei care au creat o țară în care el să fie președinte. Că a ajuns prin fraudă, prin înșelăciune, acolo unde a ajuns e cu totul altceva. Lipsa de respect față de Moșanu, față de Ungureanu și alte personalități proeminente ale neamului vine din lipsa celor șapte ani de acasă. Dar vorba cunoscută: „De unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere”, conchide Dabija.

„Moșanu a fost omul care a citit Declarația de Independență”

La rândul său, Mihai Ghimpu, fost președinte al Parlamentului în anii 2009-2010, care a votat împreună cu regretatul Moşanu Declarația de Independență, consideră că Dodon nu are ce căuta la înmormântările unioniștilor. „În primul rând, cred că dl Moșanu pe lumea cealaltă este foarte nemulțumit că un socialist prorus i-a semnat necrologul. Este clar că Dodon nu avea ce căuta la această înmormântare, pentru că este antiromân, iar faptul că este şef de stat nu-l ajută la nimic. El nu este președintele nostru, nu ne reprezintă. Moșanu a fost omul care a pledat pentru românism și Unirea cu România, iar Dodon vrea să ne omoare”, specifică Ghimpu.

Şi lipsa lui Andrian Candu de la funeralii este, în opinia liderului liberal, o mare rușine și lipsă de respect. Potrivit lui Ghimpu, preşedintele Parlamentului era obligat să fie prezent la înmormântare, deoarece Moșanu a fost omul care a citit Declarația de Independență, a supus-o votului și a votat-o. „În urma acestor acțiuni, aceștia toți au ajuns președinți, prim-miniștri, miniștri, deputați etc.”, atenționează Mihai Ghimpu.

„Asemenea întrebări creează o altă dezbinare în societate”

Părerile diferă, însă, și printre foștii politicieni importanți din R. Moldova. Andrei Sangheli, fost prim-ministru în anii 1992-1997, ne-a sugerat să fim „mai domoli și mai împăciuitori în asemenea chestiuni”. El susține că Alexandru Moșanu a fost un președinte al Parlamentului care a muncit pentru țară și despre care nu poate spune nimic rău. Cu toate acestea, Sangheli nu poate comenta absența lui Candu și a lui Dodon de la funeralii. „După mine, acestea sunt niște probleme pur personale și nu cred că este corect să adresăm astfel de întrebări și să provocăm o altă dezbinare în societate”, crede Sangheli.

Nu-i exclus că fostul premier are o atitudine tolerantă față de acțiunile actualului președinte al țării, întrucât, pe 27 noiembrie 2017, Igor Dodon l-a decorat cu Ordinul Republicii pentru muncă în sectorul agroindustrial. Gurile rele șoptesc că Andrei Sangheli demult visa la aceasta distincție…

Istoricul și profesorul universitar Alexandru Moșanu a fost deputat în Parlamentul R. Moldova între anii 1990 și 1998. El a fost primul președinte al Legislativului și a ocupat această funcție în perioada 3 septembrie 1990 – 2 februarie 1993. Este unul dintre liderii Mișcării de Eliberare Națională și cel care a citit pe 27 august 1991, în Parlament, proiectul Declarației de Independență, care a fost votată în aceeași zi de cei 278 de deputați prezenți în sală. Istoricului Alexandru Moșanu i se datorează, în mare parte, introducerea cursului de „Istoria Românilor” în școlile din R. Moldova. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *