Editorial

Furați până la piele

Deși am înghițit în gol o dată când Ponta a făcut respectivul anunț și încă o dată când Iohannis l-a dus la îndeplinire, se pare că politicienii noștri au devenit un pic mai conștienți. Dacă nu primim bani, colhozul se prăbușește, iar brigadierii vor rămâne pe drumuri. Astfel, vor nu vor, trebuie să se adune și să mai dea un fâs de alianță fiindcă știu ei bine, dacă statul ajunge în imposibilitate de plată, se va întâmpla ca în 2001. Iar pentru ei nu se va mai face niciodată un aprilie 2009. 

Acum cel mai trist e următorul aspect. Suma pe care Shor i-a plătit-o lui Filat e aproape de două ori mai mare decât împrumutul promis de România. Averile lui Voronin și Plahotniuc depășesc bugetul pe mulți ani al țării noastre. Dar noi stăm și ne dăm cu capul de pereți că fără împrumuturi ne ducem pe copcă.

E bine că România forțează mâna partidelor pro avere proprie de la noi. Europa și-a oprit de multă vreme o parte importantă de finanțări. S-au săturat toți de minciunile parlamentarilor noștri. Dacă până acum și Europa, și România, plăteau ca să vadă reforme, astăzi vor să vadă reforme înainte să plătească. Poate „ai noștri" vor face totuși un guvern. Ca să nu ne trezim iarăși cântând imnul Rusiei. Că proeuropenii sunt niște hoți e clar, dar la fel de clar e că tot hoți sunt și prorușii. Și cum am mai spus, singura noastră salvare e să îi punem pe toți guvernanții la lucru cu sulița în coaste. Altfel, vom strânge cureaua până o vom strânge în jurul gâtului.

E înfricoșător să ne uităm la declarațiile politicienilor noștri. Parcă sunt la grădiniță, parcă nu sunt întregi la minte. PD: „sunt vinovați cei din PLDM care au furat băncile", PLDM: „sunt vinovați cei din PD că au demis guvernul Streleț", PL: „suntem vinovați că nu avem guvern". Păi de altfel nu mă prea consolează în momentul de față! Falimentăm ca stat. În rest vina colectivă să mergeți să i-o spuneți preotului la spovedanie. Că sunteți vinovați știm prea bine, acum puneți umărul și rezolvați problema că pierdeți toți ciolanul, fie el roșu sau albastru.

Of, of, de câte ori, în câte țări, cu secole în urmă, boierii erau forțați să participe cu propriile averi la salvarea țării lor?! Asta e civilizația: doar dările puse în spatele țăranului, fără contribuția boierului. Cu banii oligarhilor noștri am ajunge o mică Elveție. Și când stai să te gândești că banii lor sunt banii noștri, îți vine să te duci pe lume și să umpli parlamentul de oameni străini. Să iei un ministru din America, altul din Georgia, altul din Germania, să vii și să dai țara în mâna unor străini, pentru că aici nu ai cui să o dai. În momentul de față nu avem nici un politician capabil 100%. Nu avem nimic, decât niște hoți și niște plângăcioși: toți știu acum că din 2013 se furau băncile, dar nimeni nu vorbea. Toți știu că s-au mai făcut furturi, unele chiar mai babane, dar tac chitic și își aruncă mâța moartă peste gard.

Clasa politică de la noi e putredă până în măduvă. Și totuși vor face guvernul pentru că din țară nu mai au ce fura, doar dacă vor lua pielea de pe noi. Acum sunt siliți să joace cum se cântă din afară, altfel nu vin banii. Iar dacă nu vin banii, ei de unde să fure?

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *