Actualitate

Găgăuzii sfidează legea din R. Moldova, Maia Sandu scrie mesaje de felicitare cu ocazia sărbătorii găgăuze – „Hederlez”

„Concetățenii noștri de etnie găgăuză marchează astăzi sărbătoarea națională a acestei comunități, Hederlez, care simbolizează viața nouă și marchează sosirea primăverii. De Hederlez tradițiile și straiele strămoșești, ocupațiile și bucatele tradiționale găgăuze vin să unească oameni de diferite etnii, culturi și credințe, oameni ale căror inimi bat în unison pentru pace, liniște sufletească și bunăstare.

Hederlez este sărbătoarea credinței în lucrurile bune și frumoase ce ne așteaptă, a speranței în roadă bogată și viață îndestulată. Le doresc tuturor găgăuzilor din Republica Moldova sănătate și încredere în viitorul nostru comun pașnic”, a scris Maia Sandu pe rețelele de socializare.

Găgăuzii au fost rusificați în totalitate. Marea majoritatea nu pot vorbi în propria limba, făcând studii în „limba de comunicare internetică”.

Adunarea Populară din Găgăuzia unanim a adoptat Legea cu privire la simbolurile Victoriei pe teritoriul UTA Găgăuzia, care permite confecționarea și purtarea panglicii Sf. Gheorghe.

“Noi trebuie să cunoaștem istoria, trebuie să cunoaștem câți oameni au murit în timpul celui de-al doilea război mondial, ca astfel de evenimente să nu se mai repete”, a declarat deputatul Alexandr Diulgher.

Totodată, deputatul Nicolai Dudoglo s-a arătat gat convins că de 9 mai, 90% dintre locuitorii Găgăuziei vor merge la memorial purtând în piept panglica Sf. Gheorghe.

Ulterior Curtea de Apel din Comrat a anunlat legea votată de găgăuzi care sfidează legislația națională.

„Este o greșeală”. Irina Vlah s-a activat după ce Guvernul a atacat în instanță legea regională care permite Panglica „Sf. Gheorghe”

Bașcanul regiunii autonome găgăuze, Irina Vlah, consideră subiectul panglicii bicolore „Sf. Gheorghe” „o greșeală” a guvernării actuale după ce Oficiul teritorial Comrat al Cancelariei de Stat a atacat în instanță hotărârea Adunării Populare a UTA Găgăuză care permite utilizarea acestui simbol al războiului în regiune.

„Însăși ridicarea acestei teme este o greșeală. Și dacă totuși a fost ridicată, tema trebuia discutată public cu toate grupurile societății și trebuia colectate opiniile. Astfel, se putea observa reacția societății și ajunge la o decizie de compromis. Sper că politicienii vor trage lecții și se vor decide, ei trebuie să urmeze voința poporului ori vor să impună totuși poporului voința lor”, scrie bașcanul pe pagina sa Facebook.

Irina Vlah a semnat pe 3 mai legea care permite în autonomie panglica bicoloră „Sfântul Gheorghe”, votată de Adunarea Populară găgăuză în ciuda legii restrictive adoptată pe 20 aprilie de Parlamentul de la Chișinău.

Legislativul de la Chișinău a votat în cea de-a doua lectură interzicerea simbolurilor de război, inclusiv panglica „Sf. Gheorghe” folosită de ruși ca simbol în cadrul invaziei din Ucraina. Persoanele fizice care nu respectă interdicția riscă amenzi până la 9.000 de lei sau muncă în folosul comunității de la 30 la 60 de ore.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. „Țara” pluii…
    „Țara” găinilor fără cap…
    „Țara” moldoivanilor, o „națiune” fără etnie și fără limbă…
    „Țara” pupătorilor de cururi rusești…
    „Țara” cu mai multe mitropolii, dar fără Dumnezeu…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *