Actualitate

(GALERIE FOTO) Bernardazzi urcă pe Turnul de apă al Chişinăului

„Noi suntem pe ultima sută de metri, adică lucrările la restabilirea turnului sunt acum la nivel de finisare şi amenajare. În orice caz, cele de proporţii au fost deja executate şi să sperăm că firma care se ocupă de ultimele detalii nu va tergiversa deschiderea Muzeului de Istorie a oraşului Chişinău în ziua capitalei”, a menţionat Culev.

Managerul Atelierului de construcţie arhitectonică, Albert Caras, care are în răspundere elaborarea concepţiei artistice de amenajare a muzeului, a declarat că, în două săptămâni, cel mult o lună, vor fi finisate lucrările de amenajare. „Aproape toate lucrările de renovare sunt efectuate, au mai rămas de pus la punct doar nişte amănunte, deloc complicate, dar minuţios elaborate”, a spus Albert Caras. Potrivit lui, anume detaliile ce ţin de designul din interiorul muzeului iau cel mai mult timp şi, plus la asta, există un proiect de amenajare a exteriorului clădirii muzeului, proiect care nu a fost expus în detalii, deocamdată.

Irina Bârcă, directoarea Muzeului de Istorie a oraşului Chişinău, a afirmat că, în timp ce muzeul era închis pentru vizitatorii oraşului, au fost achiziţionate şi colecţionate piese de muzeu inedite, începând de la obiecte de numismatică, poze, dar şi îmbrăcăminte purtată în diferite perioade de către chişinăuieni.

„Atracţia muzeului este scara metalică circulară din interior, ea însăşi fiind ca un exponat al edificiului. O altă piesă de care suntem foarte mândri e mapa lui Carol Schimdt, fost primar al Chişinăului în anii 1877-1903, care a contribuit în mod deosebit la modernizarea oraşului”, a declarat Irina Bârcă.
Curioşii vor putea admira aici planurile vechi ale oraşului, documente de valoare şi chiar clădirea, care a fost realizată în stil eclectic şi care poate fi un punct de atracţie nu numai pentru locuitorii capitalei, ci şi pentru turişti.

Clădirea actualului Muzeu de Istorie a Oraşului Chişinău a fost construită în anul 1892 după proiectul arhitectului A. Bernardazzi. Anume acesta a fost motivul ca platforma de la ultimul nivel al turnului să fie dedicată arhitectului. Din turnul acesta pornea conducta de aprovizionare cu apă a oraşului. Nivelul de sus era din lemn, distrus apoi în urma unor cutremure de pământ şi reconstruit între anii 1980-1983. Înălţimea turnului până la cornişă are 22 de metri. Cele şapte etaje beneficiază de un ascensor instalat aici în timpul renovării.

Clădirea fostului turn de apă, acum Muzeu de Istorie a oraşului Chişinău, este în reparaţii din 2007. Ea a fost inclusă în Registrul monumentelor de istorie şi cultură ale capitalei.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *