Politică

Blocul comuniștilor vrea să reorienteze Republica Moldova spre Moscova. Cine plătește pentru trădare?

În timp ce Republica Moldova încearcă cu greu să-și croiască un drum stabil spre Uniunea Europeană, vechile forțe servile ale Moscovei pregătesc o lovitură de palat geopolitică, mascându-și fidelitatea față de Kremlin sub lozinci patriotarde și „grija pentru popor”. Blocul comuniștilor – o adunătură de personaje reciclate politic – își declară tot mai deschis dorința de reorientare strategică spre Rusia, în dispreț total față de aspirațiile democratice ale cetățenilor moldoveni.

În luna iulie, liderii acestui bloc – Igor Dodon, Irina Vlah și Vasile Tarlev – s-au aflat la Moscova, unde s-au întâlnit cu vicepremierul rus Alexandr Novak. Sub pretextul „discuțiilor economice”, aceștia au negociat livrări directe de gaze rusești și, potrivit surselor diplomatice, au pus pe masă posibile acorduri post-electorale, în eventualitatea revenirii lor la putere.

Dodon și Lukașenko: Frați de cauză în regimul autoritar

Ca și cum vizita la Moscova n-ar fi fost suficientă, Igor Dodon a fost primit cu onoruri oficiale la Minsk, de însuși Aleksandr Lukașenko. În cadrul întrevederii, Lukașenko și-a exprimat sprijinul total pentru Dodon și a declarat că „Republica Moldova trebuie să-și refacă legăturile istorice cu Estul”.

Este evident că această axă Dodon–Vlah–Tarlev nu urmărește bunăstarea Moldovei, ci restaurarea unui regim obedient intereselor Kremlinului, în detrimentul suveranității naționale. Sub aparența unei „alternative”, acest bloc aduce înapoi limbajul vechiului imperiu: „tradiție”, „frăție slavă”, „parteneriate energetice”, adică dependență, servilism și înapoiere.

Acești politicieni nu doar că ignoră dorința clar exprimată de cetățeni pentru integrarea europeană, dar acționează cu o aroganță rece, punând Moldova în poziția de vasal. Acceptarea unui posibil sprijin energetic rusesc, în condițiile în care Europa întreagă încearcă să se elibereze de șantajul Gazprom, ar echivala cu trădare politică și economică.

Lacheii Kremlinului s-au reactivat, mai hotărâți ca oricând să tragă Republica Moldova înapoi, în sfera de influență a unui regim care nu cunoaște libertatea, democrația sau statul de drept. Moldova nu are nevoie de gaz rusesc la schimb cu obediență politică. Moldova are nevoie de lideri care să-i apere viitorul, nu de agenți de influență în haine de „patrioți”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *