Proteste la Kiev după ce Zelenski a semnat o lege ce amenință să reducă independența organismelor anticorupție

Proteste au avut loc la Kiev marți seara, după ce președintele Volodimir Zelenski a semnat o nouă lege adoptată de parlamentul ucrainean, care amenință să reducă independența organismelor anticorupție, relatează dpa.
‘De fapt, două instituții – Biroul Național Anticorupție (NABU) și Procuratura Specializată Anticorupție (SAP) – au fost aservite’, a declarat marți șeful NABU, Semen Krivonos, citat de presa locală.
Krivonos i-a cerut lui Zelenski să nu semneze legea, care, în opinia sa, pune în pericol calea Ucrainei către aderarea la Uniunea Europeană. Cu toate acestea, președintele a semnat-o în cursul serii.
Câteva sute de persoane, majoritatea tineri, s-au adunat în fața biroului președintelui din Kiev pentru a protesta.
Scandând ‘Rușine, rușine’, ei au cerut un veto prezidențial asupra legii, a declarat un reporter dpa de la fața locului. Proteste au avut loc și în orașele Lviv, Odesa și Dnipro.
Criticii l-au acuzat mult timp pe Zelenski de tendințe tot mai autoritare.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat la Bruxelles că UE este îngrijorată de acest pas. NABU și SAP sunt ‘cruciale pentru agenda de reforme a Ucrainei’, a spus el, și ‘trebuie să funcționeze independent pentru a combate corupția’.
Comisarul european pentru extindere, Marta Kos, a subliniat că statul de drept se află în centrul negocierilor de aderare la UE.
O majoritate de 263 de deputați au votat în favoarea proiectului de lege, despre care criticii spun că permite Parchetului General să renunțe la anchetarea înalților funcționari de stat.
Conform legii, Parchetul General are, de asemenea, dreptul de a prelua investigațiile de la NABU și de a le preda altor organisme.
Luni, serviciul secret SBU, care îi raportează direct lui Zelenski, a luat măsuri împotriva angajaților NABU sub acuzația de colaborare cu Rusia.
Un sistem de autorități anticorupție a fost creat în Ucraina după răsturnarea președintelui pro-rus Viktor Ianukovici în urma protestelor pro-occidentale din 2014.
Cu toate acestea, potrivit organizației neguvernamentale Transparency International, Ucraina rămâne una dintre cele mai corupte țări din Europa.
Criticii au acuzat adesea organismele anticorupție că sunt un mijloc occidental de a influența politica ucraineană.