Social

GALERIE FOTO, VIDEO: Iarna a scos pe lacuri pescarii la copcă

Bazinele din preajma Chișinăului au devenit principala destinație a pescarilor înveterați. De departe, pe suprafața imaculată a gheții, ei par niște stane înmărmurite în picioare sau așezate pe scăunele. Fiecare însă își așteaptă premiul zilei: câțiva bibani sau chiar un șalău din care se va prepara la sfârșitul zilei o mâncărică gustoasă.


Foto: Ramin Mazur

Locul preferat al pescarilor din preajma Chișinăului este lacul Ghidighici. Cei cu experiență cunosc deja pe unde se plimbă peștele și-și aleg cu atenție locurile. Fiecare sfredelește cu freza câte patru-cinci copci, unde aruncă momeala. Pentru a nu speria peștele, ei stau într-o singură poziție timp îndelungat și ridică din când în când undița pentru a vedea dacă s-a prins ceva. În zilele de odihnă, pe gheața de la Ghidighici se adună până la câteva sute de pescari. Pescuitul este permis doar în baza abonamentelor eliberate de Asociația Vânătorilor și Pescarilor din R. Moldova.

„Nu pot dormi noaptea”

Când își termină serviciul de paznic la primărie, Grigore Coșiță din satul Ghelăuza se îmbracă mai cald, pune într-o cutie din lemn undița, momeala și ceva de-ale gurii și pleacă la Ghidighici. Alteori, noaptea nu poate dormi. Așteaptă să se apropie ora 6 dimineața când va putea prinde primul microbuz cu care să se ducă la lacul înghețat. „Am moștenit pasiunea pescuitului de la părinți. Soția nu mă ceartă. Ea s-a obișnuit. Câteodată venea și ea cu mine. Acum are diabet zaharat și, din păcate, nu mă poate însoți”, ne spune Grigore. Scoate dintr-o pungă doi bibani mărișori, dar recunoaște că peștele nu prea vine. „Azi sunt puțini pești. Probabil că vremea s-a stricat, s-a ridicat presiunea aerului. În general, acum merge bibanul, dar începe a nimeri babușca și plătica. Vin și racii. Anul trecut, timp de trei zile, am prins 40 kg de pește. L-am servit și pe primar”, zice mândrul pescarul. Uneori se mai uită prin părți ca să nu vină ciorile. Spune că zilele trecute a văzut cum o cioară i-a furat un pește pe care-l lăsase pe zăpadă lângă copcă.


Foto: Ramin Mazur

Mai norocos a fost vecinul său de copcă Alexandru Letviniuc din Chișinău. Pescarul prinsese în prima parte a zilei peste zece bibani, dintre care doar doi se evidențiau prin dimensiuni. Cu toate acestea, bărbatul era mulțumit că-și va bucura cel puțin pisica de acasă.

Pe Ghidighici, pescarii și-au ocupat pozițiile la mijlocul lacului. Grigore zice că nu se plictisește. Periodic vine un bărbat cu sania și le propune ceai, cafea, țigări sau vin fiert. Uneori îl mai strigă pe vecinul său Ilie, care pescuiește la câteva sute de metri de el. Acesta crede că un pescar adevărat trebuie să aibă voință și un pic de noroc.

Pescuitul calmează nervii


Foto: Ramin Mazur

„Aici e simplu de tot. Dacă dai de un cârd de pești, poți să prinzi și mari, și mici. Dacă nu, atunci „alergi” toată ziua după un pește și nu-l mai prinzi”, susține Ilie. La un moment dat i s-a părut că a tras cineva cârligul undiței. Dar se pare că peștele i-a scăpat. „Nu vrei să te prinzi, lasă că vine mă-ta sau tătic-tu”, îngână Ilie sub nas. La mijlocul zilei, el nu avea decât un pește în pungă. Va pleca mulțumit acasă, dacă mai prinde vreo doi bibani. „Iarna asta am prins circa 2 kg de pește. Nu poți să ai noroc în fiecare zi. Contează mult timpul de afară. Dacă începe să bată vântul, peștele nu-ți mai vine”, crede Ilie. La cei 57 de ani ai săi, el este convins că pescuitul are proprietăți curative. „Sunt cazuri când pescarii bolnavi se vindecă. Pescuitul are un efect benefic asupra sistemului nervos. Când aștepți să vină peștele la nadă, te calmezi, îți recuperezi forțele și nervii”, susține Ilie Verbițchi, care a început să pescuiască încă din copilărie. El regretă că în țară sunt puține lacuri unde oamenii pot pescui fără nicio piedică, deoarece multe iazuri au fost luate în arendă.
  
Serviciul piscicol din cadrul Ministerului Mediului eliberează abonamente nominale pentru pescuitul sportiv și recreativ pe râurile Nistru, Prut și lacurile de acumulare din țară. Abonamentul anual costă 300 de lei. Pensionarii beneficiază de o reducere de 50%. Permisele pentru pescuitul pe lacul Ghidighici costă 350 lei și sunt eliberate de Asociația Vânătorilor și Pescarilor din R. Moldova.
 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *