Geniștii ruși din Transnistria au demarat aplicațiile militare. Ucraina a dislocat soldați
Exercițiile militarilor subordonați regimului separatist pro-rus de la Tiraspol nu mai contenesc, iar, mai nou, au început aplicațiile militare și trupele de geniu din componența Grupului Operativ de trupe ruse (pacificatorii ruși) din stânga Nistrului.
Grupul Operativ de Trupe Ruse (GOTR) din regiunea transnistreană a fost creat pe 1 iulie 1995, în baza fostei Armate a 14-a a Rusiei.
Potrivit presei transnistrene, „geniștii ruși din Transnistria învață să instaleze și să camufleze dispozitive explozive, să construiască fortificații și bariere inginerești și adăposturi pentru personal și echipamente”. Nu se știe, însă, nimic despre contingentul de militari ruși antrenat în aceste exerciții.
Pe de altă parte, Ucraina a pus în aplicare noi măsuri de securitate la frontiera cu Transnistria. De la 1 februarie, segmentul de frontieră care leagă Ucraina de regiunea transnistreană controlată de separatiștii pro-ruși (411 km) este păzit nu doar de grăniceri ucraineni, dar și de soldați experimentați ai Gărzii Naționale, aduși de pe câmpul de luptă din Estul țării. Potrivit presei ucrainene (Kyiv Post), este vorba de aproape 1000 de soldați. Aceștia au creat posturi de control pe traseele principale care duc spre regiunea transnistreană. Presa ucraineană scrie despre un plan prin care Rusia ar urmări preluarea controlului asupra regiunii Odesa, pentru a îngrădi, astfel, accesul Ucrainei la mare – plan ce ar urma să fie implementat inclusiv cu ajutorul militarilor ruși (pacificatorilor) din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.
Portalul „Rusia Direct” scrie despre Transnistria ca despre „o problemă mai puțin vizibilă, dar extrem de periculoasă”. Potrivit sursei, „Rusia nu are conexiuni terestre sau maritime cu Armata a 14-a care staționează ilegal în regiunea transnistreană. În legătură cu aceasta, expertul rus în probleme de securitate, Alexei Fenenko, susține că există o mare tentație a Rusiei de a rezolva problema transnistreană prin mijloace militare și adaugă că un asemenea scenariu ar putea atrage și România în eventualul conflict.
La sfârșitul anului trecut, armata ucraineană a săpat un „șanț de protecție” pe întinsul segmentului transnistrean al frontierei moldo-ucrainene. Autoritățile de la Kiev au anunțat că prin aceasta Ucraina încearcă să împiedice accesul tehnicii militare rusești din regiunea transnistreană în eventualitatea în care militarii ruși, dislocați în Transnistria, vor primi ordin să atace din această parte Ucraina.
sursa: dw.de
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!