Comentariu

Georgieni pentru conacele moldoveneşti

Cu sprijinul Institutului Cultural Român am putut să onorăm această invitaţie. Târgul a fost ca toate celelalte pe care le-am văzut: cărţi, edituri, invitaţi.

Însă pentru un scriitor adevărata experienţă este Georgia. O ţară foarte frumoasă, cu oameni primitori. Biserici din secolul IV, clădiri vechi, străzi refăcute, cruci peste tot: pe fântâni, pe drapel, pe haine. Nu ai cum să nu te îmbogăţeşti spiritual după o astfel de vizită.

Dacă ar trebui să fac o comparaţie între moldoveni şi georgieni, nu ştiu de la ce anume aş porni, dar ştiu care ar fi concluziile. În organizarea evenimentelor culturale stăm bine. Faţă de Târgul din Georgia, Salonul Internaţional de Carte de la Biblioteca Naţională nu este cu nimic mai prejos. Implicarea tinerilor am observat-o şi într-o ţară, şi în cealaltă. Însă – din păcate – Moldova are probleme la alt capitol. Moldova nu ştie să îşi apere patrimoniul.

Dacă georgienii descoperă un zid vechi sub pământ, în câteva zile îl scot la lumină şi îl transformă în palatul/bordeiul care a fost pe vremuri. În timp ce la noi clădirile din patrimoniu dispar, la ei apar.

Imaginaţi-vă acum că, spre deosebire de Moldova, unde anual mai dispar vreo zece case vechi, în Georgia ele apar. E aproape halucinant cum îşi pot descoperi şi restaura clădirile vechi. Cred că în puţine ţări din lume poţi spune că de la un an la altul patrimoniul creşte.

La început nu reuşeam să deosebim o clădire nouă de una veche, partea de zid descoperită faţă de cea adăugată. Pentru că au păstrat totul cum a fost şi unde au adăugat o clădire, nu au zidit chichineţe urâte, ci şi-au păstrat întocmai arhitectura străzilor. Şi chiar dacă au şi cartiere de blocuri după modelul sovietic, oraşul nu e păgubit. Fiindcă ori pe noapte, ori pe zi, în atenţia turiştilor sunt puse bisericile, casele, bastioanele.

M-am îndrăgostit de acele locuri. Georgia este superbă. Cred că locurile ei se vor regăsi în poeziile mele. Însă de acum mă voi uita cu şi mai multă ciudă la fiecare zid moldovenesc călcat în picioare sau îmbrăcat în faianţă. Şi voi continua să mă întreb: cine să restaureze conacele moldoveneşti? Georgienii?

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *