Germania a ajutat Rusia să se pregătească de război (sursă americană)

Lumea a fost în stare de șoc atunci când forțele speciale ale Rusiei au invadat Crimeea, cu o tehnologie avansată și cu atât de multă securitate operațională cum nici agenții intelligence-ului american n-au văzut, scrie The Daily Beast în ediția electronică.
La Washington, lideri guvernamentali și din Congres se întreabă cum de au reușit forțele operative speciale ale Rusiei să devină atât de bune într-un timp atât de scurt, fără să fi observat cineva. Unii se întreabă cât de mult ajutor a primit Rusia din Occident.
În 2011, de exemplu, compania germană Rheinmetall a semnat un contract în valoare de 140 de milioane de dolari, pentru a construi un centru de exerciții de contraatac în Mulino, în sud-vestul Rusiei, care ar pregăti 30.000 de militari pe an. Deși acest centru nu era programat oficial să devină funcțional până în 2015, oficialii americani sunt de părere că Germania a atrenat forțelele rusești ani la rând.
Rheinmetall a sprijinit acest proiect chiar și după invadarea Crimeii de către Rusia, guvernul german oprindu-l, în cele din urmă, luna trecută. Dar mulți dintre oficialii SUA care urmăreau acest subiect erau nemulțumiți de contractul dintre Rusia și Germania și erau îngrijorați că multe dintre antrenamente puteau fi aplicate în operațiunile derulate în Ucraina și împrejurimile acesteia.
„Din nefericire, companiile germane au susținut direct și au antrenat militari ruși chiar și în timpul atacurilor împotriva Ucrainei”, a afirmat un responsabil din Senatul american, citat de the Daily Beast.
“Guvernul SUA ar trebui să facă apel la aliații din NATO pentru a suspenda în acest moment toate legăturile militare cu Rusia, până când Rusia părăsește Ucraina, inclusiv Crimeea”, a afirmat sursa citată.
Privind retrospectiv, oficialii americani își exprimă supărarea și frustrarea în legătură cu această cooperare dintre Germania și armata rusă. Deși e greu de prezentat dovezi evidente, acești oficiali remarcă modernizarea radicală a forțelor rusești, în special a celor operative, de la ultima lor acțiune majoră – invadarea Georgiei din 2008. Washingtonul este de părere că trupele cu destinație specială ale spionajului militar rusesc (GRU), care au intrat neobservate în Crimeea, au beneficiat de antrenamentul specialiștilor din Germania.
Sursa: thedailybeast.com