Actualitate

Germania face jocul Rusiei și execută cererile Moscovei

Nu există în prezent planuri de admitere a Ucrainei în NATO, ”de aceea este oarecum straniu să observăm să guvernul rus face din ceva ce practic nu este pe agendă un subiect de probleme politice majore”, a declarat Scholz la Kiev la o conferinţă de presă comună cu Zelenskiy, potrivit agenţiei DPA.

„Aceasta este, la urma urmei, provocarea cu care ne confruntăm în prezent. Ceva ce nu este deloc o chestiune acum este făcută să devină una”, a remarcat Olaf Scholz.

Totuşi, vorbind alături de acesta din urmă la conferinţa lor de presă comună, preşedintele Zelenskiy a exprimat din nou aspiraţia ţării sale de a adera la NATO.
„Înţelegem că o apartenenţă la NATO ne-ar garanta securitatea şi suveranitatea”, a spus el, potrivit AFP.

„În Ucraina se decide astăzi viitoarea arhitectură de securitate europeană, din care ţara noastră este parte integrantă”, a susţinut preşedintele ucrainean la conferinţa de presă cu Scholz, adăugând că a vorbit cu acesta din urmă şi despre ”necesitatea stabilirii de garanţii legale specifice care să poată proteja Ucraina”, relatează agenţia EFE.

Pe de altă parte, preşedintele ucrainean a criticat decizia unor state occidentale, printre care SUA şi Canada, de a-şi muta ambasadele de la Kiev în oraşul Lvov, din vestul Ucrainei.

„Este o mare greşeală, dar este decizia lor, de a muta unele ambasade către Ucraina de Vest (…) Ucraina este unită, iar dacă se întâmplă ceva, aceasta se va întâmpla peste tot”, a spus Zelenskiy, cu referire la o eventuală invazie rusească.

Zelenskiy le-a cerut de asemenea deputaţilor ucraineni care au părăsit ţara în urma ştirilor alarmiste despre o iminentă invazie rusească să revină în Ucraina în 24 de ore.

„Cred că trebuie să se întoarcă toţi, în caz contrar noi, statul, vom trage concluzii serioase”, a avertizat preşedintele, care a negat zvonurile că şi familia sa ar fi părăsit Ucraina.

Ziarul Ukrainskaia Pravda a scris anterior că oligarhi şi oameni de afaceri ucraineni părăsesc în masă Ucraina după avertismentele americane despre un posibil atac al Rusiei. Conform acestui ziar, numai duminică au decolat circa 20 de zboruri charter care au dus în străinătate afacerişti bogaţi şi familiile acestora.

„Trebuie să se întoarcă înapoi pentru zecile de mii de persoane care muncesc pentru ei şi pentru stat”, a spus Zelenski ydespre aceştia.

Deşi a masat zeci de mii de soldaţi la graniţa ucraineană, Rusia afirmă că nu intenţionează să lanseze o ofensivă şi a acuzat SUA de ”isterie” după afirmaţiile că un astfel de atac ar putea surveni în orice moment.

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a estimat luni că încă există o ”şansă” de compromis cu Occidentul asupra garanţiilor de securitate cerute de Rusia.

Moscova doreşte în special încetarea extinderii NATO şi retragerea trupelor Alianţei din statele care au aderat la aceasta după 1997.

Sursa: 10tv.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *