Guvernul Gavrilița cere cu disperare gaz din România. „Ar rupe ultimul element de legătură care ne ține acum de Rusia”
Interesul Republicii Moldova este să semneze un acord pe termen lung cu România privind livrarea gazelor naturale ceea ce ar rezolva problema nu doar pentru această iarnă. Ar fi un colac de salvare pentru mulți ani înainte și practic ar rupe ultimul element de legătură care ne ține acum de Federația Rusă. Declarațiile aparțin ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, care au fost făcute într-un interviu acordat RFI. Ministrul a menționat că autoritățile de la Chișinău sunt gata să semneze acest contract, în orice moment când este un răspuns din partea României.
„Interesul R.Moldova este să semneze un acord pe termen lung cu România privind livrarea gazelor naturale ceea ce ar rezolva problema nu doar pentru această iarnă. Ar fi un colac de salvare pentru mulți ani înainte și practic ar rupe ultimul element de legătură care ne ține acum de Federația Rusă. Respectiv, noi suntem gata să semnăm acest contract, în orice moment când este un răspuns din partea colegilor din România.
Am discutat acest subiect de foarte multe ori și înțelegem că mingea este pe terenul Guvernului din România, așteptăm un răspuns și imediat suntem gata să mergem înainte. Sigur, din moment ce avem un semnal de la București, zburăm să semnăm contractul”, a declarat Spînu.
Între timp, mai mulți europarlamentari români au solicitat un ajutor de urgență Comisiei Europene pentru ca Republica Moldova să nu rămână complet fără gaze din cauza facturilor uriașe. Iar premierul de la București Nicolae Ciucă a declarat recent că România poate să dea Republicii Moldova cel mult cinci milioane de metri cubi de gaz pe zi.
„Dnul Ciucă a vorbit despre capacitatea tehnică de livrare a gazului prin gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău. 5 mln metri cubi pe zi din partea României ar fi mai mult decât suficient pentru țara noastră. Aceste 5,7 mln care le oferă acum Gazpromul sunt pentru ambele maluri ale Nistrului, inclusiv pentru producerea energiei electrice”, precizează Spînu.
Vicepremierul nu cunoaște de ce se tergiversează luarea unei decizii la București legată de solicitarea Chișinăului.
„Probabil sunt și în România anumite probleme cu aprovizionarea cu gaze. Însă, noi considerăm că necesarul pentru Moldova este sub 5 la sută din ceea ce produce România. Ar fi o salvare pentru mulți ani înainte pentru țara noastră. Noi ne-am arătat interesați pentru orice volum în această iarnă. Chiar și 150 mln de metri cubi de gaze pentru toată iarnă, nu neapărat pe lună sau doar 2 mln pe zi sau 1 mln pe zi. Deci, noi căutăm orice alternativă. În momentul în care avem și pentru cantități mai mici, noi suntem gata să semnăm. Dacă vor fi cantități mai mari, foarte bine”, a spus Spînu.
Referindu-se la funcționalitatea gazoductului Iași-Ungheni, Andrei Spînu spune că conducta nu poate oferi o soluție pentru toată Moldova, în special când consumul este foarte mare.
Totodată, Spînu consideră regretabilă amenințarea Gazpromului către Republica Moldova ca ar risca să rămână fără gaze naturale.
„Acțiunea Gazpromului este una regretabilă. Considerăm că concernul rus caută un motiv nejustificat de a limita volumele de gaze pentru cetățenii moldoveni în prag de iarnă. În acest mod, de fapt, Gazprom încalcă contractul și angajamentele.
Toate obligațiunile financiare ale Moldovagaz către Gazprom au fost onorate și asta avem de gând să facem și în continuare. Pentru noi contează ca Gazprom să vadă acest acord ca unul comercial și să nu includă elemente politice și geopolitice în această discuție. Ori, acțiunile pe care le fac ei arată tot mai mult că dorința lor de a limita, probabil și a sista livrările de gaz, nu este o dorință pur comercială, dar sunt și interese probabil geopolitice, în acest sens. Să ne aducem aminte, iarna trecută ne-au zis că în 48 de ore ne sistează gazul. Nu e nimic special în acest declarații. Astfel de declarații au făcut și în raport cu alte țări din Europa. Din păcate acest comportament este unul regretabil și nejustificat”, punctează ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.
Vezi AICI continuarea interviului RFI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!
Hai sa nu disperam. Or sa se gaseasca solutii tehnice.
Deocamdata se trimite pacura in functie de capacitatea de stocare a Moldovei, ieri au aprobat un ajutor de 130 mii mc lemne de foc…ne-om descurca iarna asta.
O sa fie interesanta statistica cu nr de moldoveni care vor pleca din tara in acesti ani.
Silovie mashini sau Metalurg nu vor sa dea ajutor de 130mii mc ajutor? La facut bani negri facuti cu firmele din rusia suntem buni, dar la ajutor pentru iarna ne adresam Romaniei?
Cum asa? S-au terminat contractele pentru Silovie mashini date prin negociere directa? Pentru Simion ati eliminat intrerdictia de intrare in rm? Forumul economic unde investitorii romani nu au fost invitati s-a terminat? Metalurgului i-ati dat scutire de la avizul ecologic? Un an de zile guvernarea de la Chisinau si-a sters picioarele de Romania si acum in prag de iarna, iar tema veche cu “inghetatul la iarna”?
Vreti sa fiti independenti, suverani, “national civici” si sa continuati sa faceti smecherii cu rusia? De ce cautati ajutor de la Romania?
Deoarece jițelu blând sugi la douî vaci… În rest… națiuni civicî maldaivănescî, tăt normal, nu schimbăm nimic din ce o zîs șî o făcut rusu. Niște curve rusofone vopsite în naționaliști maldavani proeuropeni.