ActualitateROMÂNIA

Guvernul majorează taxele miniere

Guvernul va aproba, în ședința de joi, propunerea Agenției Naționale pentru Resurse Minerale de majorare a valorii taxelor pentru activităţile miniere.

Prezentul proiect de act normativ prevede creșterea taxelor în funcţie de rata inflaţiei.

În prezent, titularii licenţelor de explorare/exploatare şi al permiselor de prospecţiune/exploatare au obligaţia la plata către bugetul de stat a unei taxe pentru activitatea de prospecţiune, explorare şi de exploatare a resurselor minerale, conform art. 44 alin. (2) – (4) din Legea minelor nr. 85/2003.

Nivelul actual al taxelor fusese stabilit în septembrie 2023, astfel: o taxă anuală pentru activitatea de prospecţiune de 478 lei/km2, o taxă anuală pentru activitatea de explorare de 1.922 lei/km2 (care se dublează după 2 ani şi devine de 5 ori mai mare după 4 ani) și o taxă anuală pentru activitatea de exploatare de 48 044 lei/km2.

Noile valori ale taxelor

Prin intermediul proiectului aflat joi pe masa Guvernului se urmăreşte reactualizarea valorii taxelor miniere cuvenite statului român ca urmare a concesionării activităţilor miniere, astfel încât „exploatarea acestor bunuri să realizeze echilibrul dintre diminuarea rezervelor, neregenerabile în cea mai mare parte, efortul investiţional necesar punerii în valoare a acestora şi beneficiile statului român, în calitate de proprietar”.

Hotărârea de Guvern prevede creșterea valorii taxelor miniere cu rata inflaţiei de 10,4 %, după cum urmează:

1. Taxa anuală pentru activitatea de prospecţiune, de la 478 lei/km2 la 528 lei/km2

2. Taxa anuală pentru activitatea de explorare, de la 1.922 lei/km2 la 2.122 lei/ km2

3. Taxa anuală pentru activitatea de exploatare, de la 48.044 lei/km2 la 53.041 lei/km2

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

1 comentariu

  1. Cam mici redeventele astea mai ales acum cand problemele ecologice mananca fonduri exorbitante. Sa nu uitam efectele distructive ale exploatatiilor miniere dim Apuseni si din Oltenisla care si acum afecteaza populatia locala.
    In schimb energia e foarte scumpa si datorita politicii falimentare ale guvernelor PSD si PNL care au guvernat in ultimii 25 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *