Guvernul României va impozita semnificativ băuturile răcoritoare cu un conținut ridicat de zahăr

România nu este singura țară care abordează în acest fel problema conținutului ridicat de zahăr din băuturile răcoritoare, iar la nivelul Uniunii Europene există o dezbatere aprinsă pe marginea acestui subiect, potrivit Europolitics.
Conform proiectului de ordonanță de urgență, băuturile răcoritoare cu un conținut de zaharuri de 5-8 g/100 ml vor fi taxate cu 0.8 lei pe litru, iar cele unde zaharurile depășesc 8 grame, cu 1 leu/litru.
În expunerea de motive, ministerul de Finanțe face referire la o statistică din anul 2013, publicată de Comisia Europeană,care arată că 52% din populația adultă a Uniunii Europene este, în prezent, supraponderală, iar dintre aceștia, 17% suferă chiar de obezitate.
Pe de altă parte, din această taxă, Guvernul estimează că va încasa venituri suplimentare la buget de 320 de milioane de lei în ultimele patru luni ale lui 2019, arată Europolitics.
Într-un studiu de caz publicat în anul 2015, OMS susținea că zahărul consumat în exces este una dintre principalele cauze pentru obezitate, diabet și pentru apariția cariilor dentare. „Băuturile ce conțin zahăr sunt o sursă majoră pentru o dietă zaharoasă, iar consumul lor este în creștere în majoritatea țărilor, în special printre copii și adolescenți. În medie, o singură cutie [de băuturi zaharoase, n.red.] conține 40 de grame de zahăr (echivalentul a zece lingurițe)”, afirmă OMS.
Una dintre soluțiile recomandate de OMS pentru a reduce consumul de băuturi răcoritoare bogate în zahăr era taxarea excesivă a acestora, după modelul aplicat industriei tutunului. Cu cât este mai mare procentul de taxare, susține OMS, cu atât scade procentul băuturilor consumate. La acea vreme, OMS recomanda aplicarea unui procent de 20% tuturor acestor produse.
Industria a criticat mereu poziția OMS, susținând că organismul internațional nu are dovezi care să susțină afirmația că impozitarea zahărului este un mod eficient de a îmbunătăți sănătatea publică. Mai mult, susțin producătorii, impozitele suplimentare i-ar putea determina pe consumatori să se îndrepte către produse mai ieftine, cu conținut ridicat de calorii, spre exemplu.
Anul trecut, însă, spre surprinderea tuturor, OMS a eliminat taxarea raportată la conținutul de zahăr din lista recomandărilor formulate pentru statele care vor să lupte pentru a combate obezitatea sau diabetul.