Human Rights Watch: Sentinţa în cazul Savcenko trebuie anulată
Organizaţia a remarcat faptul că instanţa a refuzat în mod constant să accepte probele cheie prezentate de avocaţii apărării. Ca rezultat, apărătorii Savcenko nu au putut să conteste în mod eficient acuzaţiile, în conformitate cu cerinţele standardelor unui proces echitabil.
„Fără a intră în detalii, putem spune că procesul lui Nadia Savcenko nu a fost echitabil, verdictul dat nu este motivat şi prin urmare ar trebui anulat”, – a declarat Hugh Williamson, directorul pentru Europa şi Asia Centrală al HRW.
HRW a remarcat faptul că procesul a avut loc în contextul deteriorării relaţiilor dintre Moscova şi Kiev, şi în condiţiile în care Rusia a distorsionat la maxim informaţiile cu privire la evenimentele din Donbas.
Organizaţia a subliniat faptul că materialele care puteau servi ca probă-cheie în dovedirea nevinovăţiei lui Savcenko au fost respinse fără explicaţii sau motivaţie de instanţa de judecată.
Acestea includ mărturia expertului care putea confirmă că Savcenko a fost capturată de militanţii cu aproximativ o ora înainte de atac.
De asemenea, instanţa a refuzat să anexeze la dosar concluziile experţilor cu privire la localizarea telefonului mobil al Nadiei, informaţie care putea teoretic să-i ofere alibiul.
În plus, judecătorii au refuzat cererea de chemare în judecată a martorului răpirii lui Savcenko, care a fost şoferul maşinii cu care această a fost transportată peste graniţa.
Organizatia a reamintit că tratatele internaţionale ale Rusiei garantează dreptul la un proces echitabil, inclusiv dreptul inculpatului „de a audia martorii acuzării şi să obţină participarea şi audierea martorilor apărării în aceleaşi condiţii care au fost asigurate şi martorilor acuzării”.
Human Rights Watch consideră că efectul cumulativ al deciziilor judecătoreşti de a interzice audierea unor martori, refuzul de a apela la alţi martori, precum şi limitarea capacităţii de apărare în cadrul examinării încrucişate a martorilor acuzării, pentru a contesta dovezile urmăririi penale, toate acestea au dus la perturbarea dreptului la un proces echitabil şi au pus sub semnul întrebării validitatea şi caracterul rezonabil al pedepsei, care nu trebuie să rămână în vigoare.
De asemenea, organizaţia a declarat că este profund îngrijorată de precedentul stabilit de către instanţele ruse în cazul regizorului ucrainean Oleg Sentov, care a fost condamnat la 20 de ani de închisoare în baza unor acuzaţii false de terorism.
sursa: paginaderusia.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!