(I) Cazul Lesnic. Copii şi morţi pe altarul zeiţei Themis
„Tripăduş Anatoli Fiodorovici”
Nimeni nu ştie cine i-a făcut cunoştinţă lui Mihail Lesnic cu Tripăduş, deşi rudele primului presupun că ar putea fi vorba de comunistul Vasile Iovv. Cert e că, în anul 2000, Tripăduş i-a propus lui Lesnic să facă împreună o mare afacere şi că cele ce au urmat trezesc numai regrete. „Soţul meu nu-l aprecia deloc, dar insistenţa cuiva din umbră l-a convins şi a intrat în cursă”, îşi aminteşte Irina, soţia lui Lesnic.
Cei doi au bătut palma să pornească o afacere la Bălţi, deoarece Tripăduş l-ar fi asigurat pe Lesnic că se bucură de toată susţinerea autorităţilor de acolo. Au convenit să construiască o clădire pentru un autoservice pe str. I. Franco, 19 – imobil ce aparţinea SA „Nord-Gaz”. În august, a fost înregistrată „TAF-Service” SRL, cu adresa juridică acasă la Tripăduş şi cu următorii fondatori: Paulina Iurceac (mătuşa lui Tripăduş) şi Vladimir Cambur (o altă rudă a acestuia). Se pare că şi „TAF” se descifrează: „Tripăduş Anatoli Fiodorovici”. Astfel, bălţeanul s-a asigurat totalmente din punct de vedere administrativ, iar cheltuielile pentru construcţii şi utilajul necesar au fost suportate de Lesnic. În decembrie 2000, acesta i-a dat 252 mii USD lui Tripăduş, care s-a obligat, printr-o recipisă, să întoarcă banii (vezi foto). Ulterior, o expertiză a Centrului Naţional de Expertize Judiciare (CNEJ) de pe lângă Ministerul Justiţiei a confirmat că semnătură din recipisă aparţine lui Tripăduş.
„Cerea bani pentru mită”
Încercând să distrugă monopolul instituit la firmă, Lesnic a insistat ca printre asociaţi să fie inclusă şi soţie-sa, cu 33%. Oricum, lucrurile nu au mers într-o albie firească. „La firmă nu se ducea o evidenţă contabilă normală şi nu aveam profit. Tripăduş ne spunea că vin diverse controale, pentru care trebuie să plătească mită. Se luau şi credite neîntemeiate pe contul întreprinderii. Peste vreo doi-trei ani, soţul meu a insistat să vină director la firmă, ca să preia controlul, ceea ce l-a nemulţumit pe Tripăduş”, susţine dna Lesnic. Potrivit Procuraturii Anticorupţie, Tripăduş nu a contribuit financiar la dezvoltarea întreprinderii, dimpotrivă, şi-a însuşit toţi banii, folosindu-i în scopuri personale. În martie 2004, văzând că partenerul său nu-i întoarce datoria, deşi termenul expirase, Lesnic a convocat o şedinţă, la care s-a decis ca cea mai mare parte a veniturilor să-i revină lui până când nu i se vor restitui 500 mii USD. Decizia adunării este confirmată şi de un proces-verbal.
„Era mort”
Până aici lucrurile au mers încă bine. După venirea comuniştilor la putere, Mihail Lesnic, preşedinte al Consiliului de administrare la „Moldova-Gaz” timp de 13 ani, a rămas fără serviciu. Din spusele fiului său, Dumitru, aceasta s-a întâmplat după ce tatăl său a refuzat propunerea noii Puteri de a-i plăti câte 10 mii de euro pe lună, în schimbul fotoliului… Ulterior, Lesnic s-a angajat la „Ascom Group”.
La 19 mai 2006, Lesnic a plecat la Bălţi. Întors la Chişinău, el a mâncat acasă, apoi a plecat la serviciu. „Nu mi-a povestit ce a făcut la Bălţi, dar era extenuat. Eram îngrijorată, pentru că puţin mai devreme mi-a spus că Tripăduş l-a ameninţat cu răfuiala fizică”, afirmă Irina Lesnic. Iar colegul său de la „Ascom”, Ion Grâu, îşi aminteşte: „La ora 16.00, când am intrat în birou, era schimbat la faţă. Totuşi, glumea, vroia să pară vesel. Peste o oră, lucram fiecare la masa sa, când el a căzut jos. M-am apropiat… Era mort”. Cauza morţii, stabilită la autopsie, a fost „cardiopatie ischemică”.
Friedrich Mayer şi credite de sute de milioane…
Tripadus a schimbat imediat directorul şi contabilul firmei. Irina Lesnic îşi aminteşte că, după funeralii, a găsit la Bălţi, în biroul soţului ei, un şir de acte cu semnăturile falsificate ale acestuia, prin care se solicitau credite bancare colosale. „Alte acte prevedeau că între „Taf-Service” şi „Gaz TAF Group” (o altă companie a lui Tripăduş) existau contracte de împrumut, lucru ce mi-a părut foarte suspect”, adaugă dna Lesnic. TIMPUL a verificat actele de la Cadastru de pe adresa juridică a firmei şi de pe adresa unde „TAF-Service” îşi avea sediul. Într-adevăr, creditele solicitate în baza acestor imobile sunt incredibil de mari. Clădirea unde firma îşi are adresa juridică a fost pusă în gaj pentru credite de 4,8 mln. de lei. Cât priveşte imobilele de pe str. I. Franco, 19, menţionăm că, în anii 2001-2007, o mare parte a acestora au fost cumpărate de firma „Frimaier-Com”, condusă de un oarecare Friedrich Mayer. Este un personaj implicat în multe dintre dosarele Tripăduş, despre identitatea căruia nu se ştie aproape nimic – unii spun că e anunţat în căutare internaţională, alţii afirmă că e MORT. Noi n-am găsit niciun om care să-l fi văzut vreodată în viaţă, în schimb, se presupune că firmele sale sunt dirijate de Tripăduş. În ce mod a cumpărat Mayer imobilele de str. Franco, 19, nu se ştie, însă, în numai trei ani, acestea au fost gajate pentru credite bancare de peste 700 de MILIOANE de lei (!!!).
„Mi-a transmis că mă va îngropa de vie”
Pentru a scăpa de acest coşmar, Irina Lesnic i-a invitat pe toţi şefii firmei. În prezenţa lor, ea l-a anunţat pe Tripăduş că vrea să-şi vândă cota-parte cu 252 mii USD şi să rupă orice relaţie cu el. Mai bine zis, i-a cerut să-şi întoarcă datoria. „El mi-a replicat că mai mult de 100 de mii, plătiţi în rate, nu poate să-mi dea”, ne-a spus dna Lesnic. Deşi, un an mai târziu, „TAF-Service” era evaluată la preţul de 1 mln. 200 mii euro… „Tripăduş a ordonat să ne fie interzis accesul la întreprindere. Mă sunau apoi necunoscuţi şi îmi spuneau că ne vor distruge”, adaugă Dumitru Lesnic… Curând, bălţeanul a fost arestat în temeiul altor învinuiri similare, iar în septembrie 2007 dna Lesnic a sesizat CCCEC despre datoria acestuia faţă de ei. Centrul a pornit o urmărire penală pe faptul însuşirii prin înşelăciune şi abuz de încredere a respectivei sume. Ştirea s-a strecurat printre gratii, la urechile lui Tripăduş, şi ar fi urmat prima ameninţare cu moartea…„M-a sunat din închisoare, apoi mi-a transmis prin alţii că mă va îngropa de vie, de nu-mi retrag cererea de la CCCEC. Mă acuzau că aş avea legături suspecte cu anchetatorii, cărora le-aş da mită. Şi fiul meu era ameninţat tot mai des la telefon. Tripăduş e un om de groază! Am părăsit RM şi din frică faţă de acest escroc”, susţine Irina Lesnic, care în prezent locuieşte cu fiii săi în Rusia.
Citiţi luni despre cum, ieşind din puşcărie, Tripăduş l-a acţionat în judecată pe regretatul Lesnic, despre probele misterioase prezentate instanţei, despre morţii propuşi în calitate de martori, dar şi despre modul în care co-autorii acestor probe, inclusiv funcţionarii de stat, se eschivează să vorbească despre aceasta.
Materialul a fost realizat cu susţinerea Centrului de Investigaţii Jurnalistice
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!