Ieși zilnic la alergat. Iată care sunt beneficiile
Descoperirile realizate de specialiștii americani au fost uluitoare: persoanele care alergau în mod regulat, au avut cu 45% mai puține șanse de a muri de boli se inimă.
De asemenea, au descoperit că, dacă alergăm aproximativ 5-10 minute în fiecare zi, creștem rata de viață cu peste 3 ani. Alergatul este un obicei foarte sănătos. El deține numeroase beneficii.
Adio, kilograme în plus
E imposibil să nu slăbești atunci când caloriile acumulate în timp ce mănânci sunt mai puține decât cele de care scapi când alergi. Cu timpul, grăsimea de pe burtica va fi doar o amintire nesuferită.
Mușchi și oase mai puternice
Densitate osoasă și mușchi tari ca piatra, picioare puternice, spate și solduri viguroase – asta vei căpăta în urma alergatului. Nu-ți fie teamă că vei arata ca un atlet.
Un somn ca al unui bebeluș
Și calitatea somnului se va îmbunătăți. Oboseala fizică se va transforma într-o toropeală plăcuta, iar somnul va veni mult mai repede la culcare. Atenție însă: când ai o activitate fizică intensa, e vital să dormi suficient. Altfel, poate apărea extenuarea.
Infuzie de optimism
Aleargă moderat, de cel puțin trei ori pe săptămână, și vei ține departe depresia cauzată de stresul cotidian. Alergatul crește capacitatea de a lucra eficient și de a duce o viață veselă și activă.
Când să nu alergi
– In timpul menstruației. O femeie resimte cel mai puternic efortul fizic cu o săptămână înainte de menstruație (sau la o săptămână după ovulație). Nivelul progesteronului crește, fapt ce îngreunează respirația mai mult decât normal.
– Înainte și imediat după naștere. În ultimele trei luni de sarcina, se eliberează un hormon ce relaxează unele tendoane și ligamente și te face vulnerabilă în fața accidentelor, mai ales a celor din jurul zonei pelviene.
– Pe canicula la fel este interzisă alergarea. Efectul nociv al razelor de soare anulează beneficiile alergatului. Vara aleargă doar până in ora 10 dimineața și alege locuri umbroase. Altfel, deshidratarea își va face apariția cu ușurință.
Încălzirea, înainte de toate
Fă câteva exerciții uzuale pentru dezmorțirea încheieturilor, apoi începe să alergi ușor, timp de câteva minute. Mărește viteza, atât cât să nu obosești. Odată ce ruta îți devine familiară, îți poți adapta viteza care te avantajează. Nu uita: începi cu încălzirea, termini tot cu ea.
Leac pentru orice
Alergatul întărește inima, îmbunătățește circulația sângelui și a sistemului respirator, optimizează funcționarea sistemului digestiv și nu are efecte adverse asupra organismului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!