Politică

Imagini ca la începutul războiului: Un convoi rusesc a fost spulberat de ucraineni, de data aceasta cu HIMARS (video)

O nouă înregistrare video distribuită de militarii ucraineni pe rețelele de socializare arată că au început să folosească sistemele HIMARS inclusiv pentru a lovi convoaie ale armatei ruse, imaginile surprinzând cum un întreg șir de vehicule a fost spulberat în atac.

VIDEO AICI

Imaginile vorbesc de la sine și sunt cu atât mai remarcabile încât atacul a avut loc în regiunea Lugansk din estul Ucrainei, singura în care forțele Kievului nu par să fi lansat ofensive de amploare în ultima perioadă.

Jurnaliștii de investigație de la Meduza afirmă într-un reportaj video publicat miercuri că grupul de mercenar Wagner condus de Evgheni Prigojin, omul de afaceri supranumit „bucătarul lui Putin”, ar fi fost însărcinat cu construirea unei ample linii fortificate care să apere Luganskul.

Meduza sugerează că această linie de apărare se va întinde pe zeci de kilometri și va acoperi teritoriul dintre Lisiciansk și Lugansk.

Fotografii realizate din satelit săptămâna trecută au arătat de asemenea că apărătorii ruși au început să construiască la granița Luganskului și „dinți de dragon”, fortificații statice folosite ultima oară pe scară largă în al Doilea Război Mondial.

Construirea „dinților de dragon” a fost în cea mai mare parte abandonată după al Doilea Război Mondial însă în unele din zonele sale strategice Elveția continuă să mențină până în prezent astfel de fortificații cunoscute și sub denumirea de „linii Toblerone” din cauza așezării în șir a structurilor care amintește de forma cunoscutului baton de ciocolată elvețian.

Rusia nu se aștepta probabil la un atac cu HIMARS împotriva forțelor sale din Lugansk

Președintele rus Vladimir Putin a decretat miercuri legea marțială în teritoriile ocupate din Lugansk și celelalte zone din Donețk, Zaporojie și Herson pe care armata sa le controlează și pe care Moscova le-a anexat la sfârșitul lunii septembrie.

Un al doilea decret publicat miercuri de Kremlin arată însă că de facto legea marțială a fost introdusă în întreaga Rusie, Putin lăsând însă implementarea sa la latitudinea autorităților locale.

Revenind însă la înregistrarea video, aceasta arată din nou că armata ucraineană pare acum suficient de încrezătoare să lanseze atacuri cu sistemele HIMARS pe timp de zi după ce în primele luni le-au folosit exclusiv în atacuri de noapte, când sunt mai puțin vulnerabile.

Mai mult, asemenea imagini cu un întreg convoi rusesc distrus de ucraineni nu au mai apărut din primele faze ale războiului când armata rusă avansa în masă în acest stil ce s-a dovedit extrem de păgubos.

Acest lucru arată cel mai probabil că rușii au fost extrem de încrezători că un astfel de atac împotriva forțelor lor nu putea avea loc în regiunea Lugansk, pe care reușiseră să o cucerească în întregime încă de la începutul lunii iulie, odată cu căderea orașului Lisciansk.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *