Moldova

Îmbunătățire semnificativă în lupta împotriva corupției în R. Moldova: Creștere pozitivă în clasamentul IPC 2022 al Transparency International

Indicele Percepției Corupției 2022 a fost lansat la Berlin, iar Republica Moldova este în avans, poziționându-se în clasamentul Transparenței Internaționale pe o poziție superioară față de anul trecut.

Republica Moldova a înregistrat un scor de 39 de puncte în clasamentul IPC 2022, situându-se pe locul 91 din 180 țări incluse în clasament (pentru comparație, scorul IPC 2021 a fost de 36 puncte, Moldova fiind pe locul 107 din 180 țări).

Printre factorii care au determinat îmbunătățirea se numără faptul că țara a primit statutul de candidat în UE, ceea ce impune angajamente, în special, privind reforma justiției și măsuri anticorupție.

A demarat procesul de implementare a Strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției. Noul Cod electoral, adoptat la sfârșitul anului precedent, conține prevederi care ar eficientiza mecanismele de asigurare a integrității electorale. Și-a reluat activitatea Consiliul de integritate de pe lângă Autoritatea Națională de Integritate (ANI), notează comunicatul.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *