Carte

În căutarea adevărului și a moralității

Culegerea „Aripa vederii” cuprinde 485 de rondeluri, volum pentru care a fost numită „Regina Rondelurilor”.

Important este faptul că au venit să asculte și să cunoască valoroasa creație poetică a doamnei Galina Furdui un grup de studenți de la Colegiul Pedagogic „Alexei Mateevici”, din Chișinău, tineri îndrăgostiți de poezie, cu mult interes pentru arta scrisului artistic, dar și pentru modul de transpunere a sensurilor vieții în limbaj metaforic.

La această lansare au fost prezenți scriitori și oameni de artă din România. De la Alba Iulia, a venit scriitorul Virgil Șerbu Cisteianu, director general al revistei „Gând românesc”. De la Sebeș, au venit scriitoarele Jeni Voina, Mariana Moga și cantautoarea Corina Ofelia Corpodean.
Despre semnificația versurilor doamnei Galina Furdui a vorbit criticul literar Ion Ciocanu, care este și autorul prefeței la volumul de versuri „Chemați sunt toți”: „Galina Furdui și-a câștigat faima unei poete, care nu doar scrie, nu doar vorbește, ea are un simț aparte al misticismului în poezie. În versurile poetei aflăm starea de taină, un altceva, care nu se spune direct și care trebuie să rămână in abscons, ceva care să te pună pe gânduri, ceva care să te îndemne spre a căuta, a diseca, astfel, încât cititorul să se întrebe ce a vrut să spună autorul. Prefața mea nu e altceva decât o încercare de a vedea ce e dincolo de textul așternut pe hârtie”.

Poeta Nina Slutu-Soroceanu a relatat despre cărțile de poezie ale Galinei Furdui: „E poezia neîmpăcării cu efemerul. E poezia ancorată în realitate, marcată de conotația transmiterii și menținerii unei lumini benefice dinspre autoare spre cititori, cititorii, pe care Galina Furdui îi invită să se simtă printre oamenii de artă plini de zbucium sufletesc”.

Scriitorul Virgil Șerbu Cisteianu, care a venit de la Alba Iulia, a menționat: „Galina Furdui este o mare voce în poezia românească. Opera poetică a ei e darul ce-l face poporului român de pe ambele maluri ale Prutului. E un dar mare și generos, care nu solicită condescendență, orice literatură care-l va prelua își va îmbogăți tezaurul poetic cu frumusețe, căci poezia ei este universală și e deopotrivă națională prin însăși natura ei. Credem că nu greșim cu nimic când afirmăm că Galina Furdui e o poetă universală, fiindcă universal înseamnă a te realiza și a realiza la superlativ condiția de exponent al țării și al timpului tău”.

Opera scriitoarei Galina Furdui este foarte bogată, are în palmaresul său peste 30 de cărți editate, mai multe sute de cântece pentru care a scris versurile și care au devenit populare în țară și peste hotare. Este laureata multor concursuri naționale și internaționale. Semnează ediția unică în arealul românesc, cartea intitulată „Mi-e dor de-o seară cu romanțe”, înalt apreciată de publicul meloman. Cartea include circa 150 de romanțe pe versurile poetei. În concluzie, vreau să menționez că operele artistice ale doamnei Galina Furdui denotă esența valorilor umane universale, semnificativ fiind devotamentul pentru căutarea adevărului şi a moralităţii.

Tatiana Untmoale,
arhivist

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *