Social

În R. Moldova ar putea fi instituit un serviciu aerian de salvare

Deși este la nivel de proiect, autoritățile moldovene sunt convinse că, începând cu anul viitor, R. Moldova va avea, în premieră, serviciul SMURD (Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare) și, respectiv, un elicopter medical pentru cazurile medicale grave.

Potrivit Ministerului Sănătății, aeronava face parte din Acordul transfrontalier dintre România și R. Moldova, care urmează să fie semnat până la finele acestui an.

Astfel, Andrei Usatâi a menţionat marţi, 13 noiembrie, în cadrul unei conferinţe de presă, că elicopterul va staţiona la Iaşi, iar în caz de urgență medicală, datorită distanţei reduse între cele două oraşe, transportarea bolnavilor nu va lua mult timp. Respectiv, elicopterul va deservi atât R. Moldova, cât şi zonele de est ale României, echipajul SMURD fiind constituit din medici români.

Totodată, săptămâna trecută, a fost precizat faptul că elicopterul medical va acoperi toate cele 11 raioane de pe malul stâng al Prutului – Briceni, Edineț, Râșcani, Glodeni, Fălești, Ungheni, Nisporeni, Hâncești, Leova, Cantemir și Cahul.

„Elicopterul este cumpărat prin Acordul transfrontalier. Va fi operat de România, dar va deservi și R. Moldova. O țară are nevoie cert de serviciu aerian de salvare, mai ales dacă drumurile nu permit transportarea bolnavului la un centru specializat”, a declarat, săptămâna trecută, Raed Arafat, subsecretar de stat la Ministerul Sănătății din România.

SMURD în R. Moldova – între proiecte și realitate

Totuși, deocamdată, specialiștii din domeniul medical autohton nu au fost invitați la consultări în ceea ce privește crearea serviciului SMURD în Moldova, dar constată că, deși este la nivel de intenție, R. Moldova are nevoie stringentă de elicoptere sanitare, deoarece, de multe ori, sunt locuri greu accesibile pentru ambulanțele terestre și sunt pacienți care necesită a fi transportați nu cu transportul terestru, dar cu aeroambulanțele.
„RM are serviciul republican „Aviasan”, dar poartă o denumire generică. De asemenea, pentru un astfel de serviciu, spitalele au pe acoperișurile lor platformă de aterizare, iar acestea sunt unite cu sălile de terapie intensivă, pentru operație, astfel încât pacientul să fie adus operativ, atunci când el necesită un tratament la o etapă terțiară pentru acordarea asistenței medicale”, a menționat Gheorghe Ciobanu, directorul Centrului Naţional Științifico – practic de Medicină Urgentă (CNȘPMU).

Totodată, Rodica Scutelnic, șeful Direcţiei asistenţă medicală spitalicească şi urgentă din cadrul Ministerului Sănătății, a spus că, deși la momentul actual este în proces de organizare un grup de lucru interministerial, pentru a fi elaborat un plan de acțiuni, este prevăzut ca să fie renovate spitalele, modernizarea platformelor, astfel încât să fie posibilă aterizarea elicopterului SMURD.

„De asemenea, va fi instituită linia 112 și un dispecerat unic și, în funcție de urgență și de gravitatea cazului, urmează să fie transmise chemările, însă, deocamdată, acestea nu sunt create”, a remarcat Rodica Scutelnic.

Raed Arafat, subsecretar de stat la Ministerul Sănătății din România, a subliniat că, până la înfăptuirea acestui lucru, se impune o bază legislativă de creare a SMURD în R. Moldova și că la etapa iniţială ar putea fi puse în aplicare proiecte pilot.

SMURD este un serviciu fără personalitate juridică, care se implică în accidente rutiere, explozii, accidente de muncă, stările de inconștiență, suspiciunile de infarct, insuficiențele respiratorii acute și accidente cu multiple victime. În România a apărut la începutul anilor `90.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *