Politică

În sfârșit scăpăm de raioane? Guvernul Gavrilița anunță că o nouă strategie a reformei administrației publice va fi aprobată până la sfârșitul anului

Guvernul a lansat discuții publice privind reforma administrativă la nivel local, componentă-cheie a reformei administrației publice. O nouă strategie a reformei administrației publice va fi prezentată, consultată și aprobată de Guvern până la sfârșitul acestui an. Documentul va urmări creșterea calității serviciilor publice și îmbunătățirea vieții tuturor cetățenilor, în mod special a celor din mediul rural, anunță Cabinetul de Miniștri.

Prim-ministra Natalia Gavrilița a accentuat că acordarea statutului de țară candidată pentru aderare la UE a oferit Republicii Moldova noi posibilități de dezvoltare social-economică, dar și un șir de responsabilități, precum eficientizarea sistemului de administrare, astfel încât acesta să asigure buna guvernare la nivel local și central, într-o măsură comparabilă cu statele europene.

De asemenea, potrivit prim-ministrei, un aspect important ține de reformarea la nivel local, cu accent pe creșterea capacității țării de a absorbi fondurile UE.

„Administrația publică locală este un element crucial pentru promovarea democrației: este aproape de cetățeni, îi  poate auzi și înțelege, iar primarii se bucură de încrederea oamenilor. Este important să continuăm să construim pe această încredere și să avem o abordare europeană în procesul de reformare administrativă.”, a spus Natalia Gavrilița.

Secretarul general al Guvernului, Dumitru Udrea, a prezentat primele opțiuni de reformă, subliniind că acestea se bazează pe analize și propuneri elaborate de experți naționali și internaționali pe parcursul ultimilor 12 ani.

„Dorim să creăm primării care au capacitatea de a furniza servicii tuturor cetățenilor, oriunde ar trăi ei, și care să poată primi și administra fondurile de preaderare venite de la Uniunea Europeană, care sunt esențiale pentru viitorul Republicii Moldova”, a spus Dumitru Udrea.

Evenimentul a fost organizat de Guvernul Republicii Moldova cu implicarea Alianței Sectorului Public Local, cu suportul PNUD Moldova și în colaborare cu partenerii de dezvoltare ai Executivului.

În următoarea perioadă, Guvernul va organiza mai multe dezbateri publice privind reforma administrativă, pentru a asigura consultarea tuturor actorilor importanți, inclusiv a primarilor și societății civile interesate de subiect.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. La nivel local, raional poate exista DEMOCRATIA AUTENTICĂ. Acolo cetățenii se cunosc reciproc indiferent de culoarile politice, ce îi dezbină uneori. În prim plan e pusă MERITOCRATIA, nu culorile partiinice și discordia națională. Raioanele/județele ar putea apoi desemna electori pentru a alege apoi un legislativ performant, cum a fost primul parlament. Observati, ccă aproape toti deputatii sunt cu traiul la Chisinau… Apoi prin lege, de obligati deputatii să revină cu traiul o perioadă, la circumscriptia, care l-a votat . Să ,,culeaga,, roadele activitatii lui…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *